Hlavní obsah

Druhá tvář Giacoma Casanovy na zámku Duchcov je odkryta. Promluvil Milan Petrovský

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duchcovský zámek odkrývá druhou tvář svého slavného obyvatele, který zde před více než dvěma stoletími dožíval poslední léta svého života. Tradice Casanovy v Duchcově, jenž je zde pochován, však stále žije a je připomínána vždy v červnu u příležitosti výročí jeho úmrtí. Stojí za tím Milan Petrovský.

Foto: Marian Hochel

Milan a Marie Petrovští v roli Casanovy a hraběnky z Valdštejna v hlavním sále zámku Duchcov

Článek

Novodobý Casanova, tentokrát Milan Petrovský z duchcovského Divadla M, stojí za zrodem Casanovských slavností, které připravoval ve spolupráci se správou zámku již před dvaceti lety.

Během slavností se tradičně připomíná Casanovův příjezd do Duchcova a život na tehdejším panském sídle rodu Valdštejnů v malém podkrušnohorském městečku, které se stalo pro věhlasného dobrodruha novým domovem. Příští rok bude uspořádán již 20. jubilejní ročník slavností. Ty mají v posledních letech, co je pořádá město Duchcov, spíše charakter festivalu populární hudby s bohatým doprovodným programem.

Divadelní představení na nádvoří zámku a oživené prohlídky zámeckých expozic s hudebně dramatickými prvky se tradičně konají právě pod taktovkou novodobého Casanovy – Milana Petrovského. Co na své karikaturní účinkování v roli známého milovníka říká zakladatel Divadla M, prvního soukromého kamenného divadla v České republice?

Která z tváří Giacoma Casanovy je nejbližší vám? Která se vám zároveň nejlépe interpretovala před návštěvníky zámku?

Milan Petrovský: „Mně samotnému je nejbližší tvář Giacoma Casanovy jako dobrodruha a společníka, i když tvář milovníka jeho formátu také není zanedbatelná. Co se milovníka týče, ne každému se podaří být milovníkem a milencem více než dvacet pět let a to jedné ženy. Mně se to splnilo a má partnerka na jevišti v roli milenky Giacoma Casanovy, kterého ztvárňuji již více jak dvacet let, je i mou partnerkou životní. A tak, jak nám to klape na jevišti, tak to také klape i v soukromí. Důležitá je především láska a úcta jeden k druhému. A protože Giacomo Casanova měl velkou úctu k ženám a byl kavalír, proto měl u nich takový úspěch, neboť žena si zaslouží být obletována. Nejlépe se mi interpretovala před návštěvníky zámku tvář Casanovy jako milovníka. Ty intriky, ta závist ostatních, že on to má a já to mít nemůžu, to je nevyčerpatelná studnice materiálu pro divadelní tvorbu.“ 

V průběhu sezóny se na zámku Duchcov konala řada akcí, jejichž ambicí bylo připomenout historické reálie a souvislosti se zdejším pobytem Casanovy. Do této připomínky jste se zapojil svým vystoupením i vy. Je nějaký zážitek ze zámeckých expozic či z kontaktu s návštěvníky, na který rozhodně nezapomenete?

M. P.: „Při ztvárňování jakéhokoli děje v zámeckých expozicích vždy přináší tajemno, které vedou herce k různým zážitkům. Procházet se po chodbách, po kterých před mnoha lety chodily takové osobnosti, musí v každém zanechat zážitek a úctu k danému místu. Je mi také potěšením a ctí, že se mohu několikrát v roce převtělit do takové osobnosti, jakou byl Giacomo Casanova.“

Co byste rád vzkázal jako novodobý Casanova návštěvníkům zámku?

M. P.: „Važte si toho, že můžete navštívit místa, kde pobýval svých posledních třináct let svého života takový velikán, jako byl Casanova, osobnost známá po celém světě, jež svou životní pouť zakončila právě u nás v Duchcově.“

Reklama

Výběr článků

Načítám