Hlavní obsah

Dříve zakázaný rybník Olšina láká stále víc návštěvníků

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava už dávno není bohem zapomenutým krajem, jak ji popisoval v románech Karel Klostermann. I přes vpád, ne vždy žádoucí, civilizace najdete mnoho míst, která jsou takřka nedotčená, a tedy přímo panenská. Jedním z nich je region rybníku Olšina, donedávna náležející k vojenskému prostoru Boletice.

Foto: archiv VLS

Rybářská bašta

Článek

Podzimní horský výlov

Díky vojákům, ale hlavně pracovníkům Vojenských lesů a statků (VLS), kteří to tu mají „pod palcem“, můžeme navštívit další nádherný kout Česka. A že láká, je vidět i z rekordní návštěvy. Naštěstí sem neproudí davy jako v některých šumavských oblastech, návštěvníci se tu opravdu chovají jako na návštěvě.

Přitahuje nejen krajina, ale také expozice rybářství a historie regionu kolem rybníka Olšina, umístěna v památkově chráněné budově rybářské bašty na hrázi šumavského horského rybníku. Výstava instalovaná VLS mimořádně otevře 28. a 29. října během svátečního výlovu nejvýše položeného chovného rybníku v Česku. Součástí bude bohatý doprovodný program.

Do panenské přírody

„Za sedm let, co je expozice otevřena, neměla takovou návštěvnost jako toto léto. Během sezóny jí prošly čtyři tisíce návštěvníků,“ informoval Petr Král, ředitel šumavské divize VLS.

Ty spravují okolní lesní pozemky i rybník Olšina, který byl ještě před několika lety součástí vojenského újezdu Boletice. Ještě v loňském roce leželo vodní dílo na samém okraji veřejnosti nepřístupného výcvikového prostoru, v rámci optimalizace vojenských újezdů však byly od počátku tohoto roku rozsáhlé přírodní lokality v okolí z boletického újezdu vyčleněny.

To je podle ředitele Krále také jednou z příčin většího zájmu turistů. „Evidujeme zvýšený zájem o Olšinu i nedaleké turistické trasy na Špičák, které jsou nově otevřeny bez omezení. Tato dříve nepřístupná část Šumavy se stává vyhledávaným  cílem,“ uvedl Petr Král.

Od otevření expozice v roce 2009 ji navštívilo přes 24 000 lidí.

Rybářská bašta Olšina

Expozice na Olšině je umístěna v citlivě zrekonstruovaném objektu. Stavba z první poloviny 15. století s číslem popisným 329 představuje mimořádně cennou historickou památku, situovanou v hrázi rybníka.

„Památkáři ji oceňují  pro autentičnost, která je ve srovnání s většinou obdobných objektů jedinečná. Návštěvníci zde naleznou stálou expozici o historii obce Olšina, o rybníku Olšina i rybářství. Část je věnována historii a současnosti Vojenských lesů a statků. Především děti si zde mohou prohlédnout myslivecká a rybářská zařízení a dozvědí se řadu věcí o životě v okolních lesích i v samotném rybníku. Součástí expozice je také projekce filmu o starých zaniklých řemeslech, nebo o plavení dříví po nedalekém Schwarzenberském kanálu,“ uvedl mluvčí VLS Jan Sotona.

Výběr článků

Načítám