Hlavní obsah

Dovolená v Jeseníkách turistům příjemně sládne

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dovolená v Jeseníkách turistům sládne lázeňskými oplatky s rozličnými příchutěmi. Krabice dobrot se rozdávají v informačních centrech a návštěvníky turistické oblasti nic nestojí. Jen jejich ochotu objevovat zajímavá místa.

Foto: Helena Rybárová

Jedním z osmi cílů na Vrbensku je stezka údolím Bílé Opavy. Tady si mají soutěžící pořídit selfie snímek.

Článek

„Jsme v polovině prázdnin a soutěž ještě neodhalila nejatraktivnější z cen. Ty jsou stále ve hře jako správný poklad. Kdo bude mít šťastnou ruku, může vyhrát pobyt v Horském hotelu Vidly nebo v Chatě Harta na břehu Slezské Harty a do Jeseníků se tak znovu vrátí,“ řekl krnovský místostarosta a současně předseda Rady pro cestovní ruch Euroregionu Praděd Jan Krkoška.

Byl to právě on, kdo přišel s nápadem připravit pro turisty na letošní léto hru, při které budou muset navštívit alespoň čtyři z osmi určených atraktivit – na Krnovsku, Rýmařovsku, Bruntálsku, Vrbensku či Jesenicku. Zde pak získat turistické razítko, nebo podle propozic soutěže na určeném místě pořídit mobilem „selfíčko“.

Dvakrát přitom zavítají do některého z informačních center - v Krnově, Rýmařově, Bruntále, Vrbně pod Pradědem, Karlově Studánce, Horním Benešově, na Ovčárně, na Slezské Hartě, v Janovicích či v Jeseníku. Poprvé pro papírovou skládačkou s návodem jak a kde hrát. Podruhé se vrátí pro krabici oplatek. A soutěžit mohou dále, jen se vydají do jiného z pěti mikroregionů.

Už oplatky jsou samy o sobě sladkou odměnou. A jak chutnají? „Jsou dobroučké, mám čokoládové,“ libuje si malý Pavlík z Ostravy. S maminkou si přišel pro krabici oplatek do informačního centra v Karlově Studánce. Ten den měli ještě namířeno na Praděd, kam se chtěli vydat údolím Bílé Opavy.

Krabice mohou skrývat příjemný bonus - jednu z desítek cen, třeba poukázku na malý leštěný polodrahokam, na bezplatnou plavbu lodí Santa Maria po Slezské Hartě, jízdu na bobové dráze ve Vrbně pod Pradědem, volnou vstupenku do Wellness centra Bruntál, do Pradědovy galerie U Halouzků v Jiříkově, do zámků, na rozhledny i do muzeí, poukázku na víkendový pobyt v apartmánech Stone ve Vrbně pod Pradědem, skipasy a mnohé další.

„Sezóna v Jeseníkách je hodně vydařená. Máme plné hotely, penziony, někde se čeká na stoly v restauracích. Přijelo hodně domácích i zahraničních hostů. Jsme tomu rádi, cestovní ruch může významně pomoci rozvoji obcí a měst. Je dobře, že také naše soutěž motivuje lidi přijet a užít si právě v Jeseníkách spokojeně prázdniny a dovolené,“ dodal Jan Krkoška.

Oplatky uhradila krajská destinační společnost Moravian Silesian Tourism z Ostravy, pro Jesenicko pak radnice v Jeseníku. Destinační společnost se současně postarala o financování asociačního projektu v každém z mikroregionů, a to i s využitím prostředků Evropské unie.

Třeba na Rýmařovsku mohou turisté vyzkoušet na replice historického tkalcovského stavu jednu z technik textilnictví. Projekt na Krnovsku nazvaný Plnou parou umožnil pořídit do infocentra koloběžky k projížďkám. Také ve Vrbně pod Pradědem si lidé zdarma půjčují koloběžky nebo šlapací čtyřkolo či elektrokola a dostávají se na nich snáz třeba ke skateparku nebo sklářské huti TOMI. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám