Hlavní obsah

Dopravní podnik Ostrava: Nové tramvaje přinesou vyšší komfort cestování

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2018 se Ostrava dočká úplně nového požitku z jízdy tramvají. Důvodem je nákup až 40 nových plně nízkopodlažních tramvají švýcarské firmy Stadler, která zajistí vyšší standart kvality a bezpečnosti pro cestující v Ostravě. Na výrobě tramvají se budou podílet i české firmy.

Foto: Zdroj: Dopravní podnik Ostava

Ostrava 13.2.2017 Nové tramvaje přinesou nový rozměr komfortu a cestování. Vizualizace

Článek

Tramvaje Stadler budou na území Ostravy přepravovat cestující jako první svého druhu v České republice. Dopravní podnik Ostrava a. s. zadal v rámci veřejné zakázky náročné podmínky především v ohledu zvýšení komfortu a bezpečnosti cestujících. Kvalitní švýcarské tramvaje budou projekčně upraveny v české pobočce firmy Stadler.

„Chceme zavést úplně nový rozměr jízdy tramvají. Bezpečnější, pohodlnější a tišší Městskou hromadnou dopravu pro Ostravu. Věřím, že naší cestující budou s tímto rozhodnutím spokojeni a nová moderní vozidla ocení,” řekl předseda představenstva Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

„Tramvaje pro Ostravu dodáme v maximální kvalitě. Použijeme k tomu naše nejlepší zkušenosti a nejmodernější technologie. Teď budeme asi dva měsíce pracovat na doladění konečné podoby tramvaje. Ostrava má právo mluvit do toho, jak bude vypadat vůz, který by měl být tváří města,” doplnil výkonný viceprezident pro marketing a prodej firmy Stadler Peter Jenelten.

Podle Daniela Moryse budou švýcarské tramvaje dodány s konkrétními technickými parametry, které byly požadovány. Byly objednány středně kapacitní tramvaje o délce 24,9 metru. Bude omezen provoz spřažených souprav.

„Vozy budou 100procentně nízkopodlažní, a tak vozíčkáři a maminky s kočárky budou bez problémů. Tramvaje budou dále vybaveny kamerovým a informačním systémem. Pohodlí pro cestující zase podpoří USB konektory k nabíjení telefonů a tabletů nebo moderní klimatizace a topení. O tišší provoz se postarají otočné podvozky s lepším dvojitým odpružením,” informovala Ing. Kateřina Rycková, tisková mluvčí DPO.

Novinkou bude v Ostravě také mazání kol tramvají, které přispěje k tišší a klidnější jízdě. Tramvaj Stadler může přepravovat až 188 osob, z toho 61 míst bude k sezení.

„První tramvaj tohoto typu bude přivezena za rok, tedy v únoru 2018. Pokud testy dopadnou dobře, první cestující se touto supermoderní tramvají svezou již v srpnu 2018,” dodala Karolina Rycková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám