Hlavní obsah

Dominantou Hornolidečska a Vsetínska je rozhledna na Vartovně

Novinky, Břetislav Šťasta

Rozhledna na Vartovně nabízí turistům krásné výhledy na Vsetínské, Hostýnské a Vizovické vrchy, Beskydy a slovenské vrchy.

Foto: Břetislav Šťasta
Článek

Rozhledna se nachází na rozhraní tří katastrů: Seninky, Liptálu a Jasenné. Je dostupná po turistických trasách vedených ze Sirákova a Seninky po žluté turistické značce, z Liptálu a Valašské Polanky po zelené, Vsetína a Pozděchova po modré.

Rozhledna byla zprovozněna 17. listopadu 2009 a je postavena převážně z oceli. Plášť rozhledny je pojat jako DNA a uvnitř je točité schodiště, po kterém vystoupáme do výšky 35 metrů, kde se nachází vyhlídková plošina.

Rozhledna je otevřena celoročně a návštěvnici musí brát v úvahu, že výstup je na vlastní nebezpečí. Nedoporučuje se nahoru chodit při námraze, bouřkách nebo při jiných nepříznivých povětrnostních podmínkách.

Přes vrchol Vartovny vedou cyklotrasy z Prlova, Pozděchova, Léskovce a Sirákova.

Tip na trasu: z Vizovic autobusem k motorestu Sirákov. Od motorestu se vydáme po žluté k Vartovně (3km) od ní po modré směr Pozděchov, Horka, Široká (645m.n.m.) k rozcestí Vrchy (3km) dále po zelené k rozcestí Tanečnice (1,5km) od rozcestí Tanečnice se vydáme dále po žluté směr Ublo (2km) a z Ubla dále pokračujeme po žluté do Vizovic (4,5km) Celková trasa je dlouhá 14 kilometrů. Je to příjemná procházka v každém ročním období se spoustu krásných výhledů na okolní krajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám