Hlavní obsah

Doktorfest 2013 odstartuje první ročník unikátního festivalu lékařů-umělců

Novinky, Adam Halmoši

V pátek 24. a sobotu 25. května proběhne v Písecké bráně v Praze 6 a jejím okolí první ročník multižánrového festivalu lékařů a lékařek, kteří se vedle své profese věnují i umělecké činnosti. Vstup na oba dny je zdarma.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Připravena je výstava obrazů a fotografií, autorské čtení, přehlídka hudebních skupin od žánru klasiky přes jazz, rock, blues až po punk.

„Cílem festivalu je představit veřejnosti renomované lékaře a lékařky bez bílých plášťů," přiblížila hlavní myšlenku pořadatelů akce Ivana Kovářová ze společnosti Taktum. „Doktoři tentokrát vystoupí v roli hudebníků, malířů, fotografů nebo spisovatelů.“  

Festival v pátek 24. května v podvečer zahájí komorním klavírním koncertem doc. Jaroslav Plas a zazní několik árií v podání MUDr. Karolíny Ivkovské.

„Medicína je život, muzika je láska,“ říká známý oční lékař Imran Zangi, též známý jako vynikající perkusista. V rámci festivalu se představí i jako malíř. Jeho obrazy budou spolu s fotografiemi MUDr. Jiřího Steinbacha a MUDr. Lenky Mrázkové součástí výstavy, kterou budou mít zájemci možnost navštívit i po skončení akce.

V rámci večera zazní také verše a ukázky z beletrie – samozřejmě z pera lékařů a lékařek.

„Správnej doktor musí bejt pořádnej rocker,“ odpověděl na otázku, jak se hodí povolání lékařů k rockové muzice, protagonista kapely Bílá nemoc MUDr. Zdeněk Hříbal. Právě on byl jedním z otců myšlenky uspořádat festival.

V sobotu 25. května dopoledne vypukne soutěžní přehlídka, kde se vedle již zmíněné Bílé nemoci představí B.LUES, Bratři v rytmu s perkusemi Imrana Zangiho, Dědova míza, Dick´o Brass, Kokeš jazz trio, Lazareth, S. D. R., Status 3, Školení sester, The Villains a další skupiny, kde je mezi hudebníky zastoupen alespoň jeden lékař.

Odborná porota složená z lékařů, hudebních kritiků a dalších zajímavých osobností posoudí výkony kapel a vyhlásí vítěze soutěže. Hlasovat mohou i návštěvníci festivalu, které při příchodu jistě potěší cedule „vstup zdarma“. Po oba dny bude programem provázet herec a fyzioterapeut Pavel Kříž.

Záštitu nad Doktorfestem převzali: Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSs., primátor Hlavního města Prahy, a Ing. Marie Kousalíková, starostka městské části Prahy 6.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám