Hlavní obsah

Dobrovolníci odstraňovali nálety dřevin na vrchu Kočka u Litoměřic

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čedičová vyvýšenina u Litoměřic nazývaná Kočka patřila o uplynulém víkendu skupině dobrovolníků. Ti ve vrcholových partiích mýtili náletové dřeviny, aby zde umožnili rozvoj cenných travních společenstev, jež jsou typická pro Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) České středohoří, v němž se lokalita nalézá.

Foto: Jana Truncová

Vrch Kočka ožil dobrovolníky. Z výletního místa odstranili náletové dřeviny a pomohli tím teplomilné vegetaci, aby zde mohla opět vzkvétat.

Článek

Během sobotního dopoledne vyrazila skupina dobrovolníků vybavená pilami, sekerami a hráběmi na čedičový vrch zdvihající se nad Litoměřicemi. Nejčastěji se mu říká Kočka, ale můžete se též setkat s názvy Sovice, Soví vrch nebo Kočičí hrad. Záleží totiž z jaké strany a z jakého úhlu se na skalní útvar nacházející se na jeho vrcholu díváte.

V minulosti se zde těžil čedič na štěrk a celé návrší je ovlivněno předchozí těžbou kamene. Vznikl výrazný skalní suk dávající kopci nezaměnitelnou tvář, podle některých pramenů i někdejšímu hradišti z 9. a 10. století.

Cílem mladých lidí bylo zabránit zarůstání celého vrchu a zajistit útočiště pro významná travní společenstva a zvláště chráněné rostliny a živočichy.

Vrcholové partie se nebezpečně začaly spojovat keři v jeden celek, což navíc zabraňovalo i průchodu návštěvníků. Tomu dobrovolníci udělali přítrž. Podle domluvy se zaměstnanci Správy CHKO České středohoří se pustili do odstraňování náletových keřů, mezi nimiž převažovaly zvláště trnky, šípkové růže a plané višně.

„Já si vezmu pilu a začnu práci támhle u toho skalního výběžku,“ zvolal Jiří Kuchta a vrhnul se na nevítané dřeviny. Ostatní ho ihned následovali a brzy se vyřezaný materiál začal vrstvit na hromady. I zástupkyně něžného pohlaví se do mýcení náletů pustili po hlavě. „Další šípkový keř je připraven k odnosu na hromadu,“ prohlásila Šárka Roldánová poté, co ho zdolala pomocí sekyry. Řez dřevin přímo u země pak zajistila menší pilka.

Z dočasných hromad byly větve stahovány na místa určená správou CHKO. Členové týmu taktéž rozlišovali, o které dřeviny se jedná, a ty nejcennější nechávali na místě.

Již v průběhu odpoledne se ve vrcholové části vytvořila rozlehlá mýtina, na které se budou moci rozvinout stepní společenstva hostící vzácné druhy živočichů. Příchozí návštěvníci zase jistě uvítají větší dostupnost místa pro výhledy na blízké město Litoměřice a jeho okolí. Dobrovolníci se také během pobytu věnovali úklidu drobných odpadků v okolí turistických cest.

Již v pořadí čtvrtá akce týmu byla součástí projektu S odpadky zatočíme, nálety vyrubáme, jež byl uskutečněn v rámci programu Think Big vyhlášený Nadací O2. Malebné České středohoří si mladí lidé zvolili jako cíl svého snažení, při kterém již druhým rokem pomáhají naší přírodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám