Hlavní obsah

Dobrovolně opustili fabriku a šli pomoct do neziskovek

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lenka Sližová s Janou Jadviščokovou vyměnily v pátek 16. září počítačovou klávesnici a kalkulačku na účtárně za malířský štětec a vrhly se do natírání hracích prvků pro děti. Spolu s nimi pak dalších pětačtyřicet zaměstnanců Třineckých železáren, kteří se zapojili do firemního Dobrovolnického dne.

Foto: Petra Jurásková

Děvčata se vrhla na úklid hřiště pro děti.

Článek

Všichni namísto na své obvyklé pracovní místo zamířili do neziskových organizací regionu, kde pomohli, s čím je potřeba. „Práce venku na čerstvém vzduchu je lepší, než v kanceláři, je to příjemná změna. A hlavně jsme rádi, že můžeme pomoci dětem zútulnit hřiště,“ shodují se Lenka s Janou.

Mladí oceláři, kteří dorazili v hojném počtu, si dokonce pro dnešní den nechali vyrobit trička s nápisem Pomáháme rádi, i když jeden z nich musel hned ráno neobvyklou směnu opustit a spěchal za manželkou do porodnice.

Řada zaměstnanců se na letošním dobrovolnickém dni objevila poprvé, jiní se hlásí pravidelně. Třeba jako programátor Vašek Olszar, který se rozhodl jednu pracovní směnu strávit namísto u počítače s malířským náčiním v ruce v chráněné dílně Trianon, a to už po čtvrté. „Je to tak trochu jiná práce než každý den,“ směje se.

Ředitelka Střední školy, Základní školy a Mateřské školy na Jablunkovské ulici v Třinci pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Marta Labojová pomoc pracovníků hutě ocenila.

„Zaměřili jsme se školní hřiště, které vzhledem k příjemnému letnímu počasí velmi využíváme a s dětmi chodíme na zahradu. Děti učíme pěstovat rozličné rostliny, ale s velkými zahradnickými pracemi si neporadí. O to víc vítáme pomoc lidí z Třineckých železáren,“ pochvalovala si Marta Labojová. Školu navštěvuje aktuálně 150 žáků.

Podobně byla s pomocí spokojena ředitelka Centra sociální pomoci v Třinci Alena Kostková, kde pracovníci pomáhali mimo jiné na zahradě i s výmalbou prostor rehabilitace Denního stacionáře Paprsek. „Určitě nám to hodně pomůže,“ konstatovala. Zařízení pomáhá až dvěma stovkám dětí a dospělých.

V dalších zařízeních – Chráněné dílně na Osůvkách a v chráněné dílně Trianon v Českém Těšíně, pracovníci během své neobvyklé směny pomohli s natíráním, mytím oken, zahradnickými pracemi včetně sekání trávy, úklidem i s přípravou doskočiště. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám