Hlavní obsah

Doba dovolených a prázdnin je také o poznávání, například života na venkově v Jeseníkách

Novinky, Táňa Arťušenková

Jednou z možností, jak prožít část volných dnů v době dovolené či prázdnin a zjistit, co všechno obnáší život na vesnici - a navíc v horách, je návštěva statku nebo farmy. Třeba ekofarmy Bovine v Heřmanovicích na Krnovsku v drsné přírodě Hrubého Jeseníku, kde hospodaří manželé Iveta a Tomáš Svobodovi.

Foto: Archiv Ivety Svobodové

Svobodovi hospodaří na 550 hektarech.

Článek

Práce tu vlastně nikdy nekončí a ruce navíc se vždycky hodí. „Nedávno u nás pobývala rodina se dvěma syny - čtyřletým a šestiletým. Klukům se péče o zvířata tak líbila, že rodiče s nimi museli každé ráno chodit na ranní krmení. A pak oba chlapci vzali kolečka, vidle a kydali hnůj. Dokud nebylo uděláno, tak se na žádný výlet nešlo,“ vzpomíná s úsměvem farmářka.

Pro hospodaření na této farmě je stěžejní chov masného skotu, ale kvůli potřebě mléka na přikrmování telat postupně přibývaly také dojnice. Podle Ivety Svobodové jich mají kolem desítky a patří k těm hodně rozmazlovaným obyvatelkám farmy. A krmení telat z láhví je nejen pro děti ohromným zážitkem.

Návštěvníkům se líbí rovněž prasátka plemene mangalica, což je staré uherské plemeno, které díky srsti žije v podstatě celoročně venku, i malá vietnamská prasátka a prasnička anglického plemene Tamworth. Skutečně pro radost je stádečko poníků a oslíků.

Ubytovat se lze ve zdejších apartmánech, ale farmu je možné navštívit jen na několik hodin. Pro školní a dětské kolektivy nabízejí exkurzi, na níž se děti dovědí, jaký je rozdíl mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím a jak vypadá v horských podmínkách. Při procházce po areálu pak vidí všechno na vlastní oči.  Na závěr pobytu si vyřeší malý kvíz, kde zjistí, co všechno si zapamatovaly.

Originální ubytování si užívají hosté také na farmě ve Stránském na Rýmařovsku. Z okna jsou vidět ovečky, koně a další zvířata v nádherné krajině Jeseníků. „Stávající počet lůžek s přistýlkami nestačí. Pořád budujeme, ale rekonstrukce nám nejde tak rychle, jak bychom potřebovali,“ říká Vladimíra Křenková ze zdejší Nedělní školy tradičních řemesel. „Naši klienti většinou po snídani odjedou na výlet a odpoledne se jim věnujeme v kurzech řemesel. Užívají si je děti i dospělí,“ dodává.

Vyzkouší si třeba zpracování vlny a vyrobí si z ní něco podle své fantazie. A pokud se nepodaří, mohou si zakoupit hotovou černobílou ovečku a zjistit, že vlnu na jejich suvenýr poskytly například ovce Valašky jménem Viola a Hašlerka. Tomuto tradičnímu plemenu se ve Stránském věnují velmi intenzivně a úspěšně.

„Naše ovečky získaly letos 2. místo na Národní výstavě hospodářských zvířat AnimalTech v Brně. Jsme na ně pyšní, v tak velké konkurenci je to úspěch. Představili jsme dva plemeníky, dvě bahnice, dvě jehňata a tři jehnice ročky,“ vypočítává V. Křenková.

Ovečky v areálu farmy nyní neuvidíte. Vydat se za nimi musíte na Ovčárnu nedaleko Pradědu. Právě sem před několika lety pracovníci z Chráněné krajinné oblasti Jeseníky ve spolupráci s rapotínským Agrovýzkumem a hotelem Ovčárna po téměř sedmdesáti letech vrátili ovce na pastvu. A zapojení Valašek ze Stránského si ekologové velmi pochvalují. Tam, kde se pasou, se podle posledních průzkumů opět objevily desítky ohrožených druhů rostlin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám