Hlavní obsah

Do Zoo Brno se již brzy vrátí lvi

Novinky, Jiří Smutný

V brněnské zoologické zahradě se v současné době dokončuje nová expozice lvů. Celý areál má rozlohu 5000 metrů čtverečních, expoziční část stavby 2000 metrů čtverečních. Zázemí pro vytápěné zimní ubytování šelem je již hotové, zbývá dokončit jen menší úpravy ve venkovním výběhu.

Foto: Jiří Smutný

V zatím prázdném rámu bude tvrzené sklo

Článek

„Stavba za 17 miliónů korun byla zahájena loni v srpnu a její slavnostní otevření plánujeme na 26. srpna, kdy zároveň slavíme otevření Zoo Brno, na které zveme adoptivní rodiče a sponzory. Návštěvníci se můžou těšit na lvy konžské. Samici přivezeme ze Zoo Ústí nad Labem, samce ze Zoo Gdaňsk,” uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Lvi konžští (Panthera leo bleyenberghi) obývají jihozápad Afriky, kde se přizpůsobili extrémním podmínkám pouští Kalahari a Namib.

„I když je datum slavnostního otevření ještě daleko, samotná zvířata se už připravují na přesun do nového domova. V obou zahradách probíhá nácvik nastupování do transportní bedny a manipulace při transportu, aby bylo možné přepravit zvířata bez uspání. Jejich příchod je pak plánován tak, aby lvi měli potřebný klid a dostatek času seznámit se s expozicí i spolu navzájem, než se představí návštěvníkům,” informovala kurátorka chovu savců Dotora Gremlicová.

Expoziční část stavby tvoří hlavní výběh, který je lemovaný návštěvnickou trasou. Expozice využívá stávající zeleň a členitost terénu. Doplněná je jezírkem a několika vyvýšenými pahorky, které lvi rádi využívají k odpočinku. Pozorovací místa pro návštěvníky jsou komponována jako domorodá chýše, havarované letadlo nebo jako průhled bujnou vegetací.

Lvi se vracejí do Brna po 14 letech. Poslední brněnský lev Bali odešel do Zoo Les Sables d´Olonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem. Brněnská zoo chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962 až 1972 odchovala 11 lvíčat.

Reklama

Výběr článků

Načítám