Hlavní obsah

Do řeky Ostravice a poté do Odry se dostaly litry hydraulického oleje

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasičské záchranné sbory zasahovaly ve středu 18. července na žádost státního podniku Povodí Odry při zachycování hydraulického oleje. Unikl ze stavebního stroje do řeky Ostravice v centru Ostravy, kde probíhají práce na revitalizaci řeky Ostravice a jejícho okolí.

Foto: Josef Zajíc

Revitalizace řeky Ostravice a okolí - stav 19.7.2012 Za lávkou na Slezkoostravský hrad.

Článek

"Tři ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) vyjely ihned k řece Odře, do níž se Ostravice u Koblova vlévá, a postavily první nornou stěnu k zachycení oleje několik kilometrů od místa nehody - mezi Ostravou-Koblovem a Bohumínem," uvedl Mgr. Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS MSK.

"Druhou nornou stěnu postavili další hasiči (tři jednotky z Karvinka: dvě HZS MSK Bohumín a Karviná a jedna jednotka SDH Starý Bohumín) na řece Odře v úrovni Starého Bohumína a hraničního přechodu Bohumín-Chalupki," dodal Kůdela.

"Obě norné stěny byly postaveny našikmo. V nejužším místě hasiči aplikovali na vodní hladinu sorbent, který olej úspěšně zachytával. Hasiči pak sorbent s nasáklým olejem odebírali do připravených barelů. Bylo okem viditelné, se se hasičům olejové skvrny, plující po hladině, podařilo zachytit a vylovit," řekl Petr Kůdela.

Obě norné stěny budou na hladině řeky Odry minimálně do pondělního rána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám