Hlavní obsah

Do Olomouce se vrátili servalové

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po deseti letech se do ZOO Olomouc vrátily atraktivní kočky. Z Afriky přicestovali dva servalové stepní. Jedno z geneticky velmi cenných zvířata bude vyměněno za samičku. V ZOO by rádi, aby se servalí populace rozrůstala.

Foto: ZOO Olomouc
Článek

"Výběr jmen jsme tentokrát nechali na těch, díky nimž se o zvířatech v zoo píše a mluví, na novinářích. Servalové dostali jméno Miloš Václav I. a Pankrál Bonifál II.," konstatovala mluvčí zahrady Iveta Gronská. Slíbila rovněž informovat, který z fešných mládenců to u nevěsty vyhraje.

Servaly stepní chová olomoucká zoo od roku 1989. První chovný pár tvořili samec Kelly a samice Zuzana, oba uměle odchovaní. Kelly se narodil v ZOO Jihlava v roce 1991. Matka ho odmítla a prvních 10 dnů se o něho starala domácí kočka. Poté se dostal do Olomouce, kde byl uměle odchován a stal se pracovníkem propagace. Aby netrpěl samotou, žil ve společnosti perské kočky, kterou měl velmi rád.

V roce 1994 přišla do zoo krotká samice Zuzana, která pocházela ze soukromého chovu a též byla odchována uměle. "Seznámení obou zvířat bylo komplikované, protože každý z nich měl vzhledem ke své minulosti zcela jinou představu o životním a především sexuálním partnerovi. Řešily se i problémy majetkové, neboť si zvířata navzájem kradla hračky," popsala nelehké začátky chovného páru Gronská. Po dvou letech se Kelly se Zuzanou stali ideálními a vzornými rodiči a odchovali celkem 15 koťat. 

Serval stepní:

Kočkovitá šelma, postavou podobná rysovi, menší a štíhlejší. Obývá stepi, savany, polopouště a řídké křovinaté a lesnaté oblasti na rozsáhlém území téměř celé Afriky. Po stromech šplhá jen zřídka, výborně však skáče a dokáže ve skoku chytat i vzlétající ptáky. Loví drobné savce, ptáky a jiné menší živočichy. Aktivní je hlavně v noci a za soumraku. Žije samotářsky, pouze v období páření lze zastihnout společně samce se samicí. Dožívá se 15 až 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám