Hlavní obsah

Do Kralup na Svatováclavskou manifestaci míří nacionalisté, chystá se i protiakce

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O pátečním státním svátku se v Kralupech nad Vltavou uskuteční tzv. Svatováclavská manifestace, respektive pochod, na který na Internetu zve celá řada českých nacionalistických, respektive ultrapravicových stránek. Svoji hlasitou protiakci však rovněž oznámila místní omladina.

Foto: Repro: MAT

Plakáty zvoucí na pochod i protipochod.

Článek

Kralupy nad Vltavou čeká o státním svátku Svatováclavská manifestace. Pozvánka na ni se již dávno objevila na většině českých ultranacionálních webovských stránek. S velmi důrazným protestním pochodem však rovněž počítají mladí místní aktivisté. Údajně se však má jednat o nenásilnou akci.

Oznámení o konání manifestace na základě shromažďovacího zákona přijala podatelna kralupské radnice od Nicole B. z Kladna již 3. května. Už o dva měsíce poté na kralupském festivalu Zelenej zákal lepili členové punkové kapely Z.N.K. plakáty s nápisy Kralupy proti neonacismu nebo Nedovolme náckům pochodovat naším městem.

Oponentní shromáždění proti nacionalistické demonstraci nahlásila na městském úřadu kralupská Lucie K. 12. září. Tato slečna patří mezi místní mladé lidi, kteří sice nejsou formálně organizováni, nicméně velmi důrazně odmítají ponechat své rodné město napospas přespolním nacionalistům jen tak.

Na třech webovkách s hlavičkou Kralupy proti neonacismu se výslovně uvádí, že prý půjde o nenásilnou akci. Organizátoři údajně hodlají pouze vyslovit svůj zcela nekompromisní nesouhlas s extrémistickým pochodem. "Bubínky, kytary, píšťalky... s sebou - karneval v ulicích našeho města," stojí na jejich plakátech, letáčcích a nálepkách. Na jednom z oponentních webů se však rovněž objevila výzva k použití karnevalových masek, což ovšem aktuální shromažďovací zákon striktně zakazuje, v důsledku čehož by mohla být protidemonstrace ihned policejně rozpuštěna.

Město se sice od pochodu extrémistů v prohlášení starosty Petra Holečka jasně distancuje, zakázat jej však nemohlo. "Pokud je shromažďovací akce řádně nahlášena, podle zákona o shromažďování nemáme důvod ji předem zakázat," uvedl ve svém prohlášení starosta. Podle Listiny základních práv a svobod je skutečně právo pokojně se shromažďovat výslovně zaručeno. Evropský soud pro lidská práva ve svých rozhodnutích nedává přednost preventivním zákazům, leč praktickému ověření, jak se budou pořadatelé i účastníci chovat přímo na místě akce.

Nacionalisté oznámili svůj pochod městem na dobu mezi 13. až 18. hodinou. Od budovy kralupského hlavního vlakového nádraží mají vyrazit úderem 14. hodiny. Dále půjdou podle informací z webu města ulicí Žižkovou, Jodlovou, Mostní, Třídou Legií a Revoluční, pochod má skončit na Náměstí Mládežníků. Jejich místní političtí oponenti se sejdou hodinu po poledni v parčíku hned naproti kralupské hospodě Na Františku.

Podle mělnického policejního mluvčího Václava Tichého bude policie na místě a v případě pokusů o narušení veřejného pořádku si určitě poradí. Připravena bude rovněž středočeská pořádková jednotka včetně svých zkušených antikonfliktních specialistů. V pohotovosti samozřejmě budou všechny složky místního integrovaného záchranného systému.

Starosta Petr Holeček na městském webu dále doporučuje všem řidičům parkujícím na trase pochodu včas přeparkovat svá vozidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám