Hlavní obsah

Do extrémního závodu Beskydská sedmička se výjimečně zapojí Frýdlant nad Ostravicí

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní závod Beskydská sedmička je extrémním přechodem Beskyd a má statut otevřeného mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic. Odstartuje v pátek 4. září v 22 hodin z náměstí Svobody v Třinci. Přes tři tisíce závodníků se bude snažit o nejrychlejší přechod sedmi vrcholů Beskyd.

Foto: archiv realizačního týmu B7

Beskydská sedmička - výstup na jeden z vrcholů

Článek

Trasa vede z náměstí v Třinci na Velký Javorový a dál přes Ropici, Travný, Lysou horu, Smrk, Čertův mlýn, Radhošť a Velký Javorník až na náměstí do Frenštátu, kde je cíl. Na přechod mají 30 hodin. Loňští vítězové Stanislav Najvert a Petr Žákovský to dali za 12 hodin 8 minut.

Více k 6. ročníku řekl ředitel závodu, známý frýdecko-místecký horolezec, Libor Uher.

Letos se akreditace závodníků uskuteční ve Frýdlantu nad Ostravicí. Proč?

Důvodem je oprava kolejí na železnici. Tradičně je „hlavním městem B7“ Frenštát, kde je zároveň cíl závodu a kde je veškeré zázemí pro závodníky. Na start do Třince je převážíme dvěma speciálně vypravenými vlakovými soupravami. Letos ale na trase z Frenštátu do Třince chybí koleje. Převézt všech tři tisíce závodníků autobusy na start do Třince by bylo technicky a časově nereálné. Proto jsme oslovili nejbližší město, odkud koleje vedou, a tím byl Frýdlant. Jsem rád, že nám vyšlo vstříc a ochotně nám poskytlo součinnost při organizaci a prostory pro akreditaci závodníků, která se uskuteční v pátek od 12 do 21 hodin v tamním Kulturním centru.

Bude ve Frýdlantu i nějaký doprovodný program? 

Bude a bude bohatý, mimo jiné vystoupí Kabát revival, chybět nebude občerstvení a v 19 hodin projdou závodníci hromadně městem na vlakové nádraží v doprovodu koňského spřežení.

Startuje se v noci, proč?

Kdyby byl start ráno, většina závodníků by přicházela do cíle v noci, což je z bezpečnostního hlediska riskantní. Důvodem je i požadavek CHKO Beskydy, aby průchody místy nejvyššího stupně ochrany - Smrk a Kněhyni-Čertův mlýn - byly za denního světla.

Jak dlouhá je trasa závodu a jsou na ní nějaká omezení?

Kategorie sport má plnou trasu v délce 95 km. Hobíci, nadšenci z řad široké veřejnosti, mají trasu dlouhou 86 km. Z důvodu ochrany přírody mohou vystoupat na vrchol Travný jen sporťáci. Hobíci, kterých je víc jak dvě třetiny, musí jít spodní traverzou.

Mají se závodníci kde občerstvit?

Po cestě je sedm občerstvovaček, na které  navezeme tuny ovoce, müsli a tatranek. Zajištěny jsou i dvě teplé polévky na Ostravici a na Pustevnách a samozřejmě energetický nápoj Nutrend. Na poslední občerstvovačce i něco navíc.

Kolik závodníků je přihlášeno do závodu?

Registrovalo se 3123 závodníků, z toho  je 2229 v kategorii hobby. Nejstarším závodníkem je 70letý Radim Myška z Petřvaldu. Mezi závodníky jsou zástupci Anglie, Belgie, Nizozemska, Irska, Německa, Polska a Slovenska.

V kolik hodin předpokládáte prvního závodníka v cíli?

Pokud bude přát počasí tak už v sobotu před desátou hodinou dopolední.

Kdy a kde bude slavnostní dekorování vítězů?

Tradičně na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm v neděli od 11 hodin. Už v 9 hodin to ale na pódiu roztočí ROCK AND ROLL BAND MARCELA WOODMANA. Srdečně zvu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám