Hlavní obsah

Dny židovské kultury v Mikulově budou plné kulturních i gastronomických specialit

Novinky, Jitka Sobotková

Již po osmé se budou v Mikulově konat Dny židovské kultury. Tentokrát si dějiny hebrejského obyvatelstva ve městě pod Pálavou, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie připomeneme ve dnech 25. - 27. září.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

„Lidé se mohou těšit opět na divadlo, besedy, ochutnávku židovských pokrmů, koncerty či prohlídku židovských památek,“ řekla Sylva Chludilová, která se na organizaci Dnů židovské kultury v Mikulově podílí. 

Festival začne v pátek v 18 hodin v kinosále divadelní hrou Hygiena krve v nastudování Divadla Líšeň. „Inscenace vychází z historických materiálů, jako jsou dobové vyhlášky a zákony, výpovědi pamětníků, projevy nacistů, i z textů současných militantních neonacistických webů. Inspirací jsou také formy argumentace používané v běžných médiích, překvapivě parafrázující nacistické texty. Tyto zdroje jsou zpracovány do nadčasové výpovědi o metodách moci selektující lidské bytosti na hodnotné a bezcenné,“ vysvětlila Sylva Chludilová.

Od 19.30 hodin bude následovat v kinoklubu beseda s Hanou Frejkovou, herečkou, zpěvačkou a autorkou knihy Divný kořeny. V ní čtenáře a posluchače zavede do svého dětství, její kniha se pohybuje na rozhraní memoárů a zpovědí. Nahlíží na politické procesy padesátých let očima sedmiletého dítěte, píše o tom, jak v takto útlém věku ztratila veškeré kořeny a rodinnou kontinuitu.

Poté, co byl její otec Ludvík Frejka, který před zatčením zastával funkci přednosty národohospodářského odboru Kanceláře prezidenta republiky, v roce 1952 popraven, byly s matkou, německou herečkou Elisabeth Warnholtzovou vystěhovány z pražského bytu, žily v podmínkách vyhnanců. Hana Frejková se až po padesáti letech odvážila vydat zpět do svého dětství, vyprávět své vzpomínky, vyhledat ve světě příbuzné a známé, pátrat v archivech… Motiv cesty a téměř detektivního pátrání je hybnou silou textu a udržuje čtenáře v napětí.

V kinosále bude během večera také ochutnávka židovské kuchyně.

Sobotní program bude pokračovat od 15 hodin v galerii Efram koncertem Jidiš ve třech. Společně s Hanou Frejkovou vystoupí její spoluhráči – Milan Potoček (klarinet) a Slávek Brabec (akordeon) – a provedou odpolednem jidiš písněmi. „Během koncertu ožívá kouzlo jazyka jidiš v tradičních písních. Výběr písní reflektuje minulost, ale i přítomnost každodenního života. Při jejich poslechu si často vybavíme momenty, pocity i situace, které se dotýkají každého z nás. Vyprávějí o lidských radostech a strastech s ironií, vtipem, ale i nostalgií,“ doplnila Sylva Chludilová.

Na neděli je připraven koncert v podání Jiřího Hoška a Dominiky Weiss Hoškové. Začne v 11 hodin v Horní synagoze.

Během Dnů židovské kultury v Mikulově budou probíhat také komentované prohlídky židovských památek – židovského hřbitova, synagogy a židovské čtvrti.

Židé žili v Mikulově již od 2. poloviny 14. století a město bylo od 16. století až do roku 1851 politickým, kulturním a duchovním centrem moravských Židů a sídlem moravského zemského rabína.

Vstupné na všechny akce konané v rámci Dnů židovské kultury v Mikulově je dobrovolné. 

Reklama

Výběr článků

Načítám