Hlavní obsah

Dny slovenské kultury vyvrcholily v budějovickém Clarionu soutěží o nejlepší halušky

Novinky, Dana Belušová

Připomenutí kulturního a gastronomického bohatství našich východních sousedů přinesl 15. ročník Dnů slovenské kultury do Českých Budějovic. Tradiční událost vyvrcholila v Clarion Congress Hotelu České Budějovice, kde proběhlo soutěžní klání Haluškové preteky.

Foto: Clarion Congress Hotel České Budějovice

Vítězové soutěže Haluškové pretěky 2014

Článek

O vítězství o nejlepší úpravu halušek se v hotelu Clarion utkaly dva týmy. Výsledné pokrmy prošly hodnocením odborné poroty, která pod dohledem moderátora a známého kuchaře Petra Stupky vyhlásila tým vítězů. Jejich variace halušek se slaninou, brynzou, rajčaty a polníčkem si porotu získala svou jednoduchostí a vyváženou chutí. 

Svou návštěvou diváky haluškového klání překvapil českobudějovický rodák, herec Jiří Pomeje, který kromě historek z natáčení přidal také své rozmanité zkušenosti s jihočeskou i slovenskou kuchyní. Večerem provázela a o dobrou náladu se postarala Ľudová hudba bratov Wimmerovcov.

„Dny slovenské kultury mají v Českých Budějovicích dlouhou tradici, letošní ročník byl mimořádně povedený. Vzhledem k tomu, s jakým se slovenská kuchyně setkala úspěchem, je možné, že se inspirujeme a zařadíme některé speciality do stálé nabídky restaurace Benada,“ uvedl Martin Štolka, ředitel hotelu Clarion.

Během Dnů slovenské kuchyně, které jsou tradiční součástí oslav Dnů slovenské kultury, mohli hosté v restauraci Benada ochutnat například brynzovou pomazánkou s jarní cibulkou, smažený ovčí sýr se šunkou a brusinkami nebo tradiční slovenské kremeše.

Oslavy Dnů slovenské kultury v Českých Budějovicích představily během 7 dní svého trvání řadu uměleckých představení hostujících divadelních a dramatických souborů, vernisáže a koncerty. Do kulturního dění se zapojily i známé tváře slovenské scény jako Zuzana Tlučková nebo Maroš Kramár. Díla slovenských a fotografů a výtvarníků si zájemci mohou prohlédnout ve vybraných českobudějovických galeriích do až konce března.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám