Hlavní obsah

Dny otevřených dveří v Salesiánském středisku v Teplicích

Novinky, Hana Machová

Na Den otevřených dveří Salesiánského střediska Štěpána Trochty navazoval Herní festival, který nabídl čtyři soutěžní odpoledne na různá témata – hudební, výtvarné, pracovní a sportovní aktivity. Při nich se děti i rodiče seznámily s činností střediska.

Foto: Jan Macek

Herní festival - den hudební

Článek

Den otevřených dveří střediska volného času, který připravilo v pátek 21. září Salesiánské středisko Štěpána Trochty ve své pobočce v Teplicích-Trnovanech, nabídl prohlídku budovy v ulici Maršovská, seznámení s pedagogy a sociálními pracovníky, kteří se každé všední odpoledne věnují dětem a mladým lidem. Rodiče se dozvěděli informace o kroužcích, doučování i akcích. Děti si vyzkoušely kroužky dílna, hudebna, žonglování, výtvarka, doučování, florbal, dívčí klub, zálesák a počítače.

Další čtyři dny nabídly Herní festival. První den nás déšť zahnal do budovy, děti zpívaly, hrály na bubny, kytary, klávesy, tahací harmoniku a další hudební nástroje. Proběhl také test paměti, kdy po určený čas pozorovaly hudební nástroje, a po jejich zakrytí jich měly co nejvíce vyjmenovat.

Výtvarný den nabídl sedm stanovišť, na kterých se vyráběly zápichy do květináče, panenky, pavouci s pavučinou, ježci z brambor, škrabošky nebo domeček s výčtem nabízených kroužků. Největší úspěch měla panenka ze lžíce a malování na obličej. 

Ve středu se Salesiánské středisko proměnilo v dům plný řemesel. Děti si vyzkoušely práci truhláře, kadeřnice, zahradníka, montéra, zahradníka, číšníka či švadleny a tak se seznámly s různými materiály a  pracovními nástroji. I nejmenší děti se snažily zvládnout práci s jehlou a nití, zatlouct hřebík do dřeva nebo správně prostřít příbory a talíře. Nejoblíbenějším povoláním byl samozřejmě cukrář, neboť si každý mohl svůj výrobek sníst. Děti prožily zajímavé odpoledne, seznámily se s řemesly, kterým se mohou v budoucnu věnovat a poznaly, že práce může přinášet radost.

Ve čtvrtek uzavíral Herní festival den sportovní. Na stanovištích bylo možné vyzkoušet si ringo golf, curling, slalom na koloběžce, skok z místa, hod na terč, páku. Na atletické disciplíny jsme využili nové hřiště, které se u střediska staví. Nejoblíbenějšími stanovištěmi byly balanční podložka a pavučina. Na otázku, který sport si děti vyzkoušely poprvé, nejčastěji zaznívala odpověď: ruské kuželky. Nejveselejší byla disciplína s kelímky: pětkrát se zatočit kolem kolíku a pak co nejrychleji běžet s kelímkem plným vody. 

Reklama

Výběr článků

Načítám