Hlavní obsah

Dny Lidové architektury představí podstávkové domy Českého Švýcarska a Šluknovska. Začnou v Lipové

Novinky, Ivana Kvasnicová

Dny Lidové architektury Čech, Moravy a Slezska představí tzv. podstávkové domy Českého Švýcarska a Šluknovska. Zahájí je slavnostní křest průvodce Lidové stavby Ústeckého kraje v Lipové na Děčínsku v sobotu 16. července.

Foto: NPÚ
Článek

Jakub Bursa, významný venkovský stavitel a tvůrce jihočeského „selského baroka“, se narodil 21. července 1813 v Dolních Nakvasovicích. Bursa jako jeden z prvních vtiskl průčelí jihočeských statků svérázný charakter rozvinutím ornamentu, plošné výzdoby a nápisů s letopočtem.

Oblíbeným motivem Bursovy výzdoby je stylizovaný smrček se šiškami a použití písma jako výzdobného prvku. Poloreliéfní štukovou výzdobu modeloval bez nákresů přímo na omítku a polychromoval ji. Zatímco ve štítech domů často zobrazoval náboženské motivy, účelové stavby (hospody, kovárny) zdobil příslušnými symboly. Vzhledem k jeho osobitému stavebnímu rukopisu je možno určit jeho tvorbu v okolních vesnicích, v nichž přímo stavěl nebo byl přinejmenším inspiračním vzorem. 

Při příležitosti dvoustého výročí jeho narození byl rok 2013 vyhlášen Rokem lidové architektury. Období okolo jeho data narození jsou od té doby využívána k připomenutí nejen jeho osobnosti, ale také k popularizaci lidové architektury.

Letos budou zaměřené především na tzv. podstávkové domy Českého Švýcarska a Šluknovska. Podstávkový dům, tedy dům se specifickou podpůrnou konstrukcí, která vynáší patro či střechu je základním stavebním typem této oblasti.

Může být přízemní, patrový i s polopatrem, jeho přízemí bývá zčásti roubené a zčásti zděné, patro či polopatro pak roubené či hrázděné. Podstávka – často zdobená a vyřezávaná – vytváří před roubenou stěnou jakési slepé arkády, u patrových domů často bývá doplněna dlouhou pavlačí s prkenným, ozdobně vyřezávaným zábradlím.

Právě tento, na našem území specifický, typ venkovské architektury budou mít příležitost poznat návštěvníci a účastníci již třetího ročníku Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska.

Zahájeny budou v sobotu 16. července v 10 hodin a jejich stěžejní část budou tvořit přednášky odborníků na lidovou architekturu a komentované prohlídky domu čp. 424 v Lipové u Šluknova, jednoho z typických podstávkových domů regionu. Doplněny budou prohlídkami kostela svatých Šimona a Judy, ale také ukázkami stavebních řemesel (zedník, kamnář, truhlář).

Program bude pokračovat i v dalších dnech; dům čp. 424 i kostel si návštěvníci budou moci prohlédnout nejen v neděli 17. července (v 10, 14 a 17 hodin), ale po celý další týden (v 10 a 17 hodin či po domluvě).

Dny lidové architektury se dále konají například v neděli 17. července v Rumburku, kde lze navštívit dům čp. 879/27 ve Šmilovského ulici nebo se připojit ke komentované prohlídce vesnické památkové rezervace začínající v 15 hodin. O týden později, 23. července, oživí Dny lidové architektury Víseckou rychtu v Kravařích na Liberecku. Komentované prohlídky rychty doplní beseda a autogramiáda autorů knihy Lidové stavby Libereckého kraje i kulturní program. Až do 31. července pak trvá výstava Lidové památky Českého Švýcarska v Krásné Lípě.    

Reklama

Výběr článků

Načítám