Hlavní obsah

Dny evropského dědictví otevírají dveře památek či obvykle nepřístupných míst zdarma

Novinky, Ivana Kvasnicová

V první polovině září již tradičně svět památek žije Dny evropského dědictví. Národní památkový ústav se ke Dnům evropského dědictví každoročně připojuje nejen volnými prohlídkami památek či obvykle nepřístupných míst, ale i speciálními programy na hradech, zámcích a ostatních památkách.

Foto: NPÚ

Náměšť nad Oslavou

Článek

Národní památkový ústav se ke Dnům evropského dědictví každoročně připojuje nejen speciálními programy na hradech, zámcích a ostatních památkách ve své správě, ale i akcemi, které pro veřejnost připravují odborníci a specialisté z jeho regionálních pracovišť.

Již první týden v září (1. –  6. září) nabízejí návštěvníkům hrady a zámky volný vstup do památek či obvykle nepřístupných míst, např. hrad a zámek Český Krumlov nabízí komentované prohlídky konírny, volný vstup do bellarie a do zahradnictví k opravenému Paraplíčku, na zámku Hluboká se zájemci podívají v případě příznivého počasí i na věž zdarma. Hrad a zámek Jindřichův Hradec připravil speciální prohlídky Španělského křídla, volný vstup do sklepů pod Gotickým palácem a v případě příznivého počasí i na Černou věž. Hrad Nové Hrady poskytne volný vstup do hospodářských sklepů, zámek Třeboň  v prohlídkové trase C představí zdarma konírnu, psí kuchyně a kasematy a klášter Zlatá Koruna zpřístupní Opatskou kapli zdarma.

Zámek Kratochvíle nabízí Grand prohlídku zámku za cenu hlavní prohlídkové trasy, hrad Landštejn připravil speciální prohlídky hradu včetně sklepů, spojené s výkladem o dějinách hradu v letech 1771–1990. Na zámku Telč zazní koncert zobcových fléten v kapli Všech Svatých a na dětských prohlídkách se zvýhodněným vstupným zpestří prohlídku šermíři Balestra Telč.

Po celou první polovinu září (1. – 13. září) se konají také speciální komentované prohlídky obvykle nepřístupných míst, např. netradiční kastelánské prohlídky na nepřístupná místa, včetně koupelny posledního Dalberga barona Johanna nabízí zámek Dačice. Mimořádné prohlídky běžně nepřístupného nového konventu nazvaného Víme, kudy chodíme... pořádá klášter Kladruby, speciální prohlídky hradu včetně sklepů, s výklad o dějinách hradu v letech 1771 – 1990 se uskuteční na hradě Landštejn a s netradiční prohlídkou s rekonstrukcí významných událostí, hledáním souvislostí, ale i konstrukcí alternativních řešení se připojil i zámek Náměšť nad Oslavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám