Hlavní obsah

Dny bezpečnosti v Ostravě vrcholí

Novinky, Lenka Hatlapatková

Prevence úrazů dětí a adolescentů doma i na cestách je po celý týden hlavním tématem Dnů bezpečnosti, které probíhají v ostravském Avion Shopping Parku od úterý 13. května - vyvrcholí v sobotu 17. května.

Foto: Archiv Avion Shopping Park Ostrava
Článek

Po celou sobotu budou na několika místech probíhat soutěže a zábavný program. Například univerzitní diplom IKEA získají všichni účastníci naučné stezky pro děti a jejich rodiče. Poblíž prodejny Electro World budou hasiči vyprošťovat havarované vozidlo a přijede i chemická jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Kromě toho přiveze bezpečnostní agentura ukázat i bezpečnostní pancéřové auto a kufr pro přenos velkých obnosů. Společnost Národní centrum bezpečnějšího internetu si připravila prezentaci týkající se nástrah internetu a bezpečného chování na internetu. Nebude chybět ani měření tuku a tlaku, malování na obličej, horolezecká stěna, bungee running a další.         

„Bezpečnost dětí a dospělých je pro nás prioritní. Rozhodli jsme se proto tuto akci, kterou pořádáme společně s obchodním domem IKEA, rozšířit. Začali jsme v úterý Dnem melanomu, který jsme již počtvrté pořádali společně s Fakultní nemocnicí Ostrava," uvedla Kateřina Ježková, ředitelka Avion Shopping Parku v Ostravě.

Na Den melanomu zavítalo zhruba 700 zájemců, kteří využili možnost nechat si vyšetřit znaménka. Specialisté Kožního oddělení FNO, kteří v Avionu vyšetřovali v šesti mobilních ordinacích, během dne diagnostikovali u pěti pacientů melanom, u osmnácti bazaliom (karcinom kůže) a u třiadvaceti pacientů byly nalezeny atypicky rizikové pigmentové léze.

Dny bezpečnosti pokračovaly i ve čtvrtek akcí Zachraň život s Kryštůfkem, kterou připravila Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje. V dopoledních hodinách sem zavítalo několik základních škol z Ostravy, ale přijeli i děti z Čeladné a Raduni. Během dne se do tohoto celostátního projektu, který postupně proběhne ve všech krajských městech, zapojilo téměř tisíc návštěvníků. Dvanáct profesionálních záchranářů zde na několika stanovištích učilo děti i dospělé první pomoc. Zájemci si prakticky vyzkoušeli resuscitaci.

Časový harmonogram sobotní akce:

10–19 hodin Prezentace partnerů akce uvnitř Avionu

10–19 hodin Hasičský stan prevence v Avionu

10–21 hodin Výstava hasičské techniky 

Hasičská show na parkovišti před Avionem:

12 hodin Vyprošťování z havarovaného vozidla

13 hodin Chemická jednotka

14 hodin Manipulace s jeřábem

15 hodin Vyprošťování z havarovaného vozidla

16 hodin Chemická jednotka

17 hodin Manipulace s jeřábem

10–18 hodin Soutěžní den pro děti na parkovišti před IKEA

Reklama

Výběr článků

Načítám