Hlavní obsah

Divadlo Zaseto uvede jemně černou komedii Kajínek

Novinky, Lena Ondráčková

Po divácky velmi úspěšné divadelní parodii Shoes Jana Krause, která na divadelní prkna přenesla v nadsázce známou televizní Show Jana Krause, přichází Divadlo Zaseto s absurdní komedií Kajínek.

Foto: Lena Ondráčková

Divadlo ZASETO představení KAJÍNEK

Článek

Divadlo Zaseto v minulé divadelní sezóně uvedlo v několika reprízách Shoes Jana Krause. Přeneslo tak známý televizní formát na divadelní prkna s hosty, kteří v současnosti pro nás znamenají každý něco. Hýbou naší myslí, ale nemusíme k nim zaujmout žádné stanovisko. Můžeme se jen dobře bavit a s divadlem Zaseto obzvlášť.

Diváci mohli na jevišti vedle sebe vidět mimo Krause, také dalajlamu, Dagmar Havlovou, Ovčáčka ale i Ondřeje Hejmu. Dokonce už se mohli seznámit s kandidáty na hrad. A diváci si sami vyžádali několik dalších repríz. Na jejich popud začaly vznikat další scény s jinými hosty pořadu, zatím jen na papíře.

KAJÍNEK

Zaseto v další sezóně však objevilo jiný šuplíkový scénář, který je opět z pera principála divadla Martina Procházky. Který sáhl k tomuto námětu ještě v době, kdy si Jiří Kajínek odpykával svůj trest. Nápad zpracovat toto téma vzniklo náhodně v roce 2016, poté co Procházkovi zůstaly policejní uniformy z pravě dokončeného celovečerního filmu „Pavel“, který produkoval.

Komedie Kajínek měla být původně muzikálem. Ale ať už náročné party pro slabší členy souboru nebo nedostatek talentovaného skladatele daly nakonec vzniknout činohře.

Zparodovaný námět dává inscenaci velký prostor pro komedii, která přichází na divadelní prkna v autorské hře jako první svého druhu. Diváci uvidí fiktivní pohled do útrob věznice a plzeňské policejní centrály. Přináší pohled na chaotické policejní složky. V příběhu se rozkrývají divadlem smyšlené důvody Kajínkových útěků, tedy především hledáni klidu před dosahem medií a otravných obdivovatelek této vězeňské celebrity. 

Děláme si srandu z vlastní vymyšlené konstrukce

K tomuto tématu říká principál divadla Matin Procházka: „Neřešíme v příběhu vinu a trest propuštěného známého vězně Jiřího Kajínka nebo okolnosti, které vedly k jeho uvěznění. Naším cílem bylo ukázat divákům humornou formou policejní aparát a divadlem vykonstruované důvody útěku tohoto známého vězně. Neděláme si legraci z Jiřího a z celé kauzy. Děláme si srandu z vlastní vymyšlené konstrukce,” poznamenal autor scénáře.

Výklad divadla Zaseto tak může přitáhnout pozornost na jejich celou dosavadní tvorbu, která zahrnuje již čtvrtou sezónu celou škálu vtipů, jenž jsou tvořeny od jemných vrstev až po černý humor. Představení trvá hodinu a půl bez přestávky.

Premiéra je naprogramována na neděli 19. listopadu od 19:00 hodin v prostorách Malostranské besedy v Praze a divadlo ji uvede v několika následujících reprízách.

O divadle

Divadlo Zaseto sdružuje profesionální a poloprofesionální umělce. Zaměřuje se na originální autorskou tvorbu s cílem oslovit diváka moderním současným, často až absurdním humorem. Divadlo se výhradně zaměřuje na komedie, které jsou inspirované aktuálním děním ve společnosti. Záměrně se nevyhýbá kontroverzním tématům a s nadsázkou poukazuje na skutečnou podstatu mezilidských vztahů.

Reklama

Výběr článků

Načítám