Hlavní obsah

Divadlo v Řeznické uvádí Kalifornskou mlhu, ve které hraje a i ji režírovala Vilma Cibulková

Novinky, Robert Rohál

Kalifornská mlha je název inscenace, jejíž další reprízu uvede pražské Divadlo v Řeznické ve středu 5. října od 19.30 hodin. Ve hře amerického dramatika Stephena Sachse hrají Lubor Šplíchal a Vilma Cibulková, která inscenaci i režírovala.

Foto: archiv Divadlo v Řeznické

Vilma Cibulková a Lubor Šplíchal v inscenaci Kalifornská mlha, kterou uvádí Divadlo v Řeznické Praha.

Článek

Diváci se tak stanou svědky bouřlivého i komického souboje, nejen o pravost díla jednoho z nejvýznamnějších amerických malířů Jacksona Pollocka, mezi zemitou barmankou Maude a suchoprdským expertem na výtvarné umění Lionelem, ale o smysl života vůbec, o odvahu a sílu umět vstát a žít, nepoddat se nepřízním osudu, nenechat se ničím ani spoutat ani převálcovat. 

Na inscenaci s hereckými protagonisty Luborem Šplíchalem a Vilmou Cibulkovou, která je v tomto případě i režisérkou stejně jako autorkou výpravy, se dále podíleli Yvetta Srbová (dramaturgie, režijní a výtvarná supervize), Pavel J. Ryba (hudba), Viktor Ekrt (mix zvuku) a v neposlední řadě autor českého překladu Pavel Dominik.

Stephen Sachs je jeden z nejuznávanějších současných dramatiků Spojených států amerických. Jako režisér působí nejen USA, ale i v Kanadě a Velké Británii. Je spoluzakladatelem prestižní a progresivní komorní scény v Los Angeles Fountain Theatre. Jeho divadelní hry i režie byly mnohokrát nominovány a oceněny různými uměleckými cenami.

Hra Kalifornská mlha dostala v roce 2009 cenu za nejlepší hru i inscenaci roku. Byla obrovským hitem nejen v USA, ale i v Londýně. Jedná se o konfrontaci dvou protichůdných světů, která s velkou ironií a nadsázkou odhaluje předstíranou odbornost a faleš celého systému obchodu s uměním. 

Česká premiéra inscenace Kalifornská mlha proběhla v Divadle v Řeznické Praha 26. března 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám