Hlavní obsah

Divadlo Spejbla a Hurvínka slaví 90 let. Dřevění sympaťáci letos odmoderují zahájení Komedy festu

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo Spejbla a Hurvínka dnes slavnostně pokřtilo své zbrusu nové projekty - nové CD a speciální vzdělávací projekt pro školy a školky. Také pozvalo na 6. ročník plzeňského festivalu Komedy fest 2019, kde Spejbl s Hurvínkem jednak spoluodmoderují zahájení a také převezmou cenu.

Foto: archiv Divadlo S+H

Divadlo Spejbla a Hurvínka stále baví malé i velké diváky

Článek

Prvním z pokřtěných projektů proslulého Divadla Spejbla a Hurvínka je nové CD s názvem Hurvínkův kouzelný gramofon, které vychází ve vydavatelství Supraphon k 90. výročí spolupráce s divadlem.

„Právě v letošním roce si připomínáme neuvěřitelné 90. výročí spolupráce mezi Supraphonem a Divadlem Spejbla a Hurvínka. Rozhodli jsme se proto vydat nahrávku, která shrnuje ty nejlepší dialogy všech oblíbených postaviček,“ řekl Karel Deniš, šéfproducent mluveného slova vydavatelství Supraphon s tím, že od té doby získaly zvukové nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka celkem 37 Zlatých a 26 Platinových desek Supraphonu a dokonce i desku Diamantovou za více než pět milionů prodaných zvukových nosičů. 

Kromě nové desky spustí divadlo v březnu projekt Divadlo S+H školám zaměřený na užší spolupráci se školami. V jeho rámci dostanou děti, které se svou třídou navštíví divadelní představení, možnost účastnit se po jeho skončení také zážitkového workshopu.

„Témata našich představení jsou dětem blízká. Dostanou možnost dotknout se zhlédnutého příběhu i z jiné perspektivy, nabídnout vlastní řešení a užít si ho více do hloubky. Tyto zážitkové workshopy připravujeme ve spolupráci s pedagogicky vzdělanými odborníky a společně je vedeme v duchu dramatické výchovy,“ podotkla Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka. 

Kmotry obou nových projektů Divadla Spejbla a Hurvínka se se svými dětmi stali herečky Alice Bendová, Lenka Zahradnická, Betka Stanková, Vendulka Křížová, operní pěvkyně Andrea Kalivodová, moderátorka Lejla Abbasová a herec Petr Batěk. Slavné tváře, které jsou také rodiči a legendární postavičky byli oblíbenými hrdiny jejich dětství nebo právě nyní jsou hvězdami pro jejich děti.

Divadlo Spejbla a Hurvínka také poodhalilo něco málo z chystaného nového a technologicky unikátního představení pro dospělé -  Hotel Spejbl, které pochází z osvědčené autorské dílny výtvarníka, režiséra a autora Mikiho Kirschnera a básníka a textaře Robina Krále.

Na 6. ročníku festivalu humoru Komedy fest, který se uskuteční 26. května - 1. červnav Plzni, obdrží Divadlo S+H hlavní ocenění - Cenu Komedy Festu za celoživotní přínos humoru. Spejbl a Hurvínek a také spolu s Lukášem Pavláskem spoluodmoderují zahajovací večer v Měšťanské Besedě. Autorkou ceny bude přední (slovenská) designérka Gordana Turuk, která tvořila i pro řadu světových osobností. V minulosti si cenu převzali třeba takové osobnosti jako Iva Janžurová, Petr Nárožný, Jiřina Bohdalová či Stanislav Zindulka.

V plném proudu jsou přípravy na 100. narozeniny Josefa Spejbla, jelikož slavná loutková postava vstoupila poprvé na scénu nejpravděpodobněji na podzim roku 1920, přesné datum není známo. Významné výročí se proto Divadlo Spejbla a Hurvínka rozhodlo oslavovat celý rok. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám