Hlavní obsah

Divadelní jaro v Dobrušce pokračuje Zahradními divadelními slavnostmi

Novinky, Dana Ehlová

V pátek 1. června byl v Dobrušce zahájen 8. ročník přehlídky inspirativního divadla hraného (převážně) pod širým nebem Zahradní divadelní slavnosti.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Možná to byl záměr hlavního organizátora dr. Zdeňka Zahradníka, nebo to  možná  byla úplná náhoda, že v den, kdy slaví svůj svátek především děti, se na dobrušském jevišti představilo Divadlo Q10 Hradec Králové, které je  dalším ze souborů vzniklých z líhně královéhradecké Základní umělecké školy Střezina a jehož jedním z poznávacích znamení by mohl být velmi nízký věk všech členů souboru.    

A tyto, některé ještě opravdu děti, rozehrály v Dobrušce herecký koncert podle partitury nejznámějšího světového dramatika Williama Shakespeara, napsané v r. 1599, k jeho klasické komedii  Mnoho povyku pro nic. Text autorsky upravil a hru režíruje  Filip Huml, vedoucí a duše Divadla Q10, ale také pedagog literárně dramatického odboru ZUŠ Střezina a režisér divadla Drak v Hradci Králové.

Celé představení je ztvárněno moderně a bez nadbytečné pokory k předloze, po celou dobu srší z jeviště až k divákům nečekané nápady, překvapivé gagy a originální slovní hříčky. Dobrušští diváci však jakoby nesouhlasili s názvem, kterým pokřtil slavný Shakespeare tuto komedii a který, jak už bylo řečeno, zní Mnoho povyku pro nic, a svými mnohými reakcemi během představení, a především svým závěrečným povykem ve formě dlouhotrvajícího potlesku, naznačili, že se na jevišti opravdu odehrálo něco, co si mnoho povyku jako odměnu opravdu zaslouží.

Jistě není náhoda, že inscenace získala v dubnu 2012 čestné uznání poroty na přehlídce mladého a autorského divadla AUDIMAFOR v Hradci Králové a byla zařazena na celostátní divadelní přehlídku Mladá scéna 2012 Ústí nad Orlicí.

Příznivci pořádajícího Divadélka Na štaflích Dobruška a divadla vůbec se už mohou těšit na druhý díl letošních slavností, který je na programu v sobotu 9. června. Divadelní soubor Tyan Dýšina – Ves Touškov (Plzeň) odehraje představení Komediant boží pod širým nebem v Archlebových sadech, a bude tak zároveň prvním souborem, který v tomto roce naplní i celý název této přehlídky, tedy Zahradní divadelní slavnosti.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám