Hlavní obsah

Divadelní budova ve Zlíně slaví

Novinky, Veronika Jurčová

Přesně 11. listopadu roku 1967 odehráli herci na jevišti Velkého sálu nového Divadla pracujících v Gottwaldově první inscenaci. Šlo o hru Jiřího Mahena Janošík v titulní roli s Miroslavem Moravcem.

Foto: MDZ
Článek

Padesáté výročí letos divadelníci oslaví na den přesně mimořádným uvedením úspěšného zbojnického muzikálu Malované na skle. Janošíka vymění za Janíka a Miroslava Moravce za Tomáše Davida, který se s touto rolí dostal až do úzkých nominací na Cenu Thálie. Představení začíná v 19.00 ve Velkém sále Městského divadla Zlín.

Osobní účast na oslavách 11. listopadu přislíbil i architekt budovy Miroslav Řepa, který v rámci komentované prohlídky provede po zajímavých zákoutích budovy. Prohlídka bude zdarma, začne ve 14.00 hodin a je nutná rezervace předem na mailu jurcova@divadlozlin.cz. Kapacita skupinky je omezená. Registrace je možná čtvrtka 19. října.

Divadlo vydá i mimořádnou edici historických pohlednic, pokřtí knihu výtvarníka Josefa Ruszeláka a umělecké dílny MDZ připravují na celý listopad do horního foyer také speciální výpravnou výstavu.

Zajímavosti o budově MDZ:

1957 – Vyhlášena celostátní anonymní architektonická soutěž na krajské Divadlo pracujících v Gottwaldově pro 800 až 900 diváků. Počítalo se s náklady kolem 40 milionů korun.

1958 – Komise vybírá z 57 přihlášených návrhů. Nejvyšší ocenění získává dvojice architektů Karel Řepa se synem Miroslavem Řepou. Ti se spojují s místním Stavoprojektem Gottwaldov a vybírají si jako spolupracovníka architekta Františka Rozhona.

1. května 1958 – Symbolický první výkop na staveništi, v místech, kde historicky stával rodný domek Tomáše Bati.

11. listopadu 1967- První představení v nové budově.

6. prosince 2000 – Budova MDZ včetně uměleckých děl venku i uvnitř prohlášena kulturní památkou

Náklady celkem 46 027 000 Kč.

Obestavěný prostor 102 000 metrů čtverečních.

Původní kapacita 800 míst. Stávající kapacita Velkého sálu 687 míst.

Jeviště má rozměry 19 x 17,5 m, točna má průměr 13 m, výška nad provazištěm je 25 m.

Reklama

Výběr článků

Načítám