Hlavní obsah

Dirigent chrámového orchestru z Vysokého Mýta Ladislav Kulla objevil lásku k hudbě v Přepychách

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Ladislav Kulla pochází z Přepych, ale na prahu dospělosti se z obce odstěhoval. V Opočně, kde navštěvoval základní školu, se seznámil s hudebníky z oblasti chrámové hudby a především Josefem Kováříčkem, ředitelem ZUŠ, který hrál i na varhany a stal se jeho vzorem. Hudba mu učarovala.

Foto: Dana Ehlová

Pro Ladislava Kullu byl hudební návrat do Přepych, kde strávil část života, velkou ctí.

Článek

Ve Vysokém Mýtě založil a sám řídí chrámový orchestr, s nímž koncertuje po celé republice.

Na úplné hudební začátky však nezapomněl, a proto přivezl 8. dubna do Přepych "svůj" orchestr a sólisty - sopranistku Národního divadla v Praze Lucii Hájkovou, mezzosopranistku Veroniku Mráčkovou a Leoše Krejčího (baryton), aby společným koncertem podpořili záchranu zvonů v kostele sv. Prokopa, kde pro Ladislava Kullu všechno začalo. 

Přibližte váš vztah k Přepychám?

V Přepychách jsem žil odmalička do dospělosti, to znamená do nějakých osmnácti - devatenácti let, mám k nim ten nejmilejší vztah. Kostel sv. Prokopa je moje srdeční záležitost, byl jsem tam pokřtěn, hrál jsem na varhany, chodil tam můj otec

Kde jste objevil lásku k hudbě?

Tu jsem objevil tady v přepyšském kostele a u zdejších varhan na kůru. Viděl jsem, jak jsou teď krásně opravené, a mrzí mě, že jsem si na ně nestihl v dnešním shonu zahrát. Věřím ale, že se mi to brzy podaří. 

Dirigoval jste chrámový orchestr - jaké máte hudební vzdělání?

Nevystudoval jsem hudbu, jsem de facto samouk. Před časem jsem nastoupil ve Vysokém Mýtě jako hlavní varhaník a tam jsem zhruba před čtyřmi roky založil tento orchestr. Koncertovali jsme různě po celé republice v kostelech, také ve Velehradě. Rád s orchestrem pracuju.

Spolupracujete s výbornými sólisty – těší vás taková práce?

Určitě. Navíc sopranistka Lucie Hájková, která zpívá v Národním divadle, je naše velká zastánkyně a v podstatě kdykoliv nás přijede podpořit.

Sám jste nabídl Přepychám pomoc v rámci cyklu benefičních koncertů pro zvony?

Ano. Mám radost, že jsme zde mohli vystoupit. V Přepychách u varhan jsem vlastně začínal, naučil jsem se tady první tóny, první noty. Čas pokročil a pro mě bylo velkou ctí vystoupit tu s orchestrem, u kterého působím.

Vrátil jste se do Přepych po dlouhých letech?

Ne, jezdím sem zhruba dvakrát do měsíce za maminkou. Mezitím jsem tady hrál i na varhany. Dnes ale působím ve Vysokém Mýtě, kde jsem hudebně docela vytížený. S orchestrem jsem tady poprvé, je to premiéra.

Vítáte podobné hudební akce?

Nepamatuji se, že by se v době, kdy jsem tady žil a chodil do školy, konaly koncerty v kostele. Jsem rád, že obec kulturu podporuje, protože bez toho to nejde.   

Reklama

Výběr článků

Načítám