Hlavní obsah

Digitální Ostravský divadelní archiv byl zprovozněn

Novinky, Josef Zajíc

Historie umělecké činnosti českých profesionálních divadel v Ostravě je na adrese www.divadelniarchiv.cz přístupný veřejnosti. Kdokoliv si může od středy 20. listopadu vyhledat údaje o repertoáru Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Divadla loutek Ostrava, Komorního divadla Aréna a také Divadla Mír.

Foto: Josef Zajíc

Ostravský divadelní archiv. Informuje Stanislava Hrušková a Jiří Nekvasil, ředitel NDM

Článek

Bádání v archivech bývalo pro badatele velmi zajímavé, dobrodružné, někdy i nebezpečné a zdlouhavé. Badatel musel pro informaci leckde v archivech do temných, méně osvětlených místností, kde ve stozích ležely archiválie, zaprášené časem, ale skrývající také důležité informace.

Vzduch byl těžký, fotografie zažloutlé, kopírovací papír jemně šustěl, tak tak, že se při pročítání neroztrhnul. Badatelův dech hvízdal po zaprášených plicních sklípcích, oči červené, ovšem mysl byla potěšena zjevně novým nálezem.

Tak to vše musela podstoupit, na popud ředitele Národního divadla moravskoslezského Jiřího Nekvasila, vedoucí desetičlenného týmu projektu Ostravský divadelní archiv Mgr. Stanislava Hrušková, které pomáhali i studenti ze Slezské univerzity v Opavě, Univerzity Palackého v Olomouci a Masarykovy univerzity v Brně.

„Nápad vzešel od ředitele NDM Jiřího Nekvasila na počátku roku 2018. V té době místní archiv NDM začal digitalizovat své materiály. Tím, že ostravská divadla měla v osmdesátých letech společnou historii, byla v jedné organizaci (Statní divadlo Ostrava), vznikla myšlenka, aby se začala digitalizovat historie všech profesionálních divadel v Ostravě. Databáze zahrnuje historii současného Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Divadla loutek Ostrava, Komorního divadla Aréna a divadla Mír,” popsala začátky práce svého týmu Stanislava Hrušková.

Grant, na který statutární město Ostrava uvolnilo 1,9 milionu korun, byl zahájen v březnu 2018. Tým prošel všechny archivy jmenovaných divadel, nacházel, střádal a třídil nalezené informace, třídil fotografie, programy pro diváky, novinové články z různých deníků, týdeníků, měsíčníků a různých institucí, zabývajících se informacemi o ostravských divadlech.

„Nejvíce práce dalo sestavit informace, různé prameny, vše roztřídit, nějak je popsat. Dávali jsme dohromady všechny inscenace od počátku všech divadel, jména autorů, názvy inscenací, režiséry, autory scénických výprav, hudby a obsazení herců. To bylo náročné. Všechno roztřídit "ručně" a pak vložit do databáze. Stejně složité bylo roztřídění fotografií a jejich přiřazení k té či oné inscenaci. Nicméně, díky všem, kteří se na badatelské práci podíleli, se dílo podařilo v termínu a od středy 20. listopadu se každý, kdo umí s počítačem, může podívat,” dodala Stanislava Hrušková.

Podle vedoucí projektu Ostravský divadelní archiv je jeho hlavním cílem zpřístupnit databází všem. Tedy, aby veřejnost měla možnost se do ní podívat a najít si informaci. Užší společností jsou zaměstnanci divadel, teatrologové, ředitelé divadel, dramaturgové, režiséři, výtvarníci, kostýmní výtvarníci, skladatelé, herci. Náhlednou studenti konzervatoří, vysokých uměleckých škol a škol zabývajících se teorii divadel.

Ti všichni v tichu, klidu a bezprašného prostředí svého bytu si udělají klik na www.divadelniarchiv.cz - a je tu informace!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám