Hlavní obsah

Devět nových nahrávek a dalších 96 hitů přináší Diamantová kolekce Heleny Vondráčkové

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Diamantová kolekce Heleny Vondráčkové je dosud nejrozsáhlejším výběrem písní interpretky, jejíž nezaměnitelný hlas provází nejen v této zemi několik generací. Soubor 5CD vydává Supraphon u příležitosti jejího životního jubilea a tímto mapuje její neobyčejnou kariéru.

Foto: archiv Supraphon

Helena Vondráčková na jedné z fotografií, které přináší atraktivní booklet Diamantové kolekce.

Článek

Každé z pěti CD představuje Helenu Vondráčkovou (*24. června 1947) v jiné hudební poloze. Počátky její kariéry s písničkami z let šedesátých připomene první disk, zatímco na druhém disku najdete nejslavnější duety. Třetí disk vzdává poctu fenomenálnímu textaři Zdeňku Borovcovi, který pro Helenu napsal přes 160 písňových textů. Na čtvrtém disku se Helena představuje jako interpretka muzikálových a filmových melodií. A pátý disk obsahuje výběr písní z celé její umělecké dráhy.

Retrospektivní 5CD nenabízí obvyklé hity, které se už objevily na několika předcházejících kompilacích, ale připomíná další úspěšné písně (Nedoufej, Trůn z květů, Přísahej, Tvá malá Jane, Ty líný řeky proud, Jdi o dům dál, Jak mám spát, Ty jdeš a já se vznáším) případně písničkové perly (Zpěv náš vezdejší, Až jednou sám se probudíš, Johanka z Arcu, Až půjde déšť do trávy spát, Bos jako já, Ty mi vládnout máš), které tvoří základní stavební kameny Helenina repertoáru.

Celkem přináší jedinečný komplet 105 písní, přičemž v nabídce nechybí ani devět nových nahrávek. Patří k nim píseň Jednou za život ze světového muzikálu Sunset Boulevard, nový duet s Leonou Machálkovou Jsme si blíž, než se zdá, či tři filmové melodie, k nimž napsal texty už před lety Zdeněk Borovec, ale které Helena Vondráčková nazpívala až teď.

Mezi nově natočenými písněmi je i skladba Dvě malá křídla – tentokrát ale nazpívaná spolu se slovenskou vokální skupinou Fragile, stejně jako typicky muzikálová písnička Matce své věř z amerického animovaného filmu Na vlásku, kde Vondráčková nadabovala a nazpívala postavu mamá Gothel.

Helena Vondráčková je mezinárodně nejúspěšnější českou zpěvačkou a bezpochyby jednou z našich nejuniverzálnějších interpretek v tom nejlepším slova smyslu. Během své kariéry nazpívala kolem 1500 písní, vydala 62 sólových alb pro český trh a dalších 18 pro zahraničí, včetně tří LP pro Japonsko.

V jejím repertoáru najdeme taneční písně, kantilény, balady, standardy i písně ovlivněné folkem, jazzem nebo šansonem. Zahrála si v několika filmech a pro televizi natočila nespočet recitálů a hudebně zábavných pořadů.

Jejímu zpěvu tleskali diváci na pěti kontinentech. Vystupovala v nejproslulejších koncertních sálech (Carnegie Hall v New Yorku, pařížská Olympia) či na festivalech s mnohatisícovým publikem od Brazílie až po Japonsko. Veleúspěšné bylo i její kanadské nebo australské turné. Dodnes má úspěch v Německu i Polsku.

Zvláštní kapitolu její kariéry tvoří divadelní muzikály. Od počátku devadesátých let zazářila v několika titulech. Ať už to byla Fantine (Les Miserables), Dolly Leviová (Hello, Dolly!), Donna Sheridanová (Mamma Mia!), Grizabella (Cats) nebo Evelýna (Baron Prášil), za kterou získala širší nominaci na cenu Thálie. I letos na tomto pomyslném seznamu přibude nová položka – Královna Anna (Muž se železnou maskou), jejíž píseň Bože, tebe vzývám je i na tomto 5CD.

Popularita a věhlas Heleny Vondráčkové přesáhly už dávno hranice České republiky. Zpěvaččin nesporný talent, píle a vysoká profesionalita z ní dělají výjimečnou osobnost naší hudební scény, což dokazuje i tato Diamantová kolekce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám