Hlavní obsah

Děti si vyzkoušely náročnou práci záchranářů

Novinky, Martina Lešková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti z plzeňského dětského domova Domino se v sobotu 9. února během sobotního dopoledne na pár hodin proměnily na záchranáře. Účelem víkendového setkání bylo naučit děti vypořádat se s mimořádnými situacemi, se kterými se mohou v životě setkat – a to nejen ve škole.

Foto: Martina Lešková

Maskování úrazů účastníky bavilo.

Článek

Při besedě, složené nejen z teorie, ale i praktického tréninku na simulátoru, se dozvěděly, jak se v podobných situacích zachovat.

Na začátku jim lektorka první pomoci vysvětlila, co první pomoc je, jak se raněný vyšetřuje a jak správně přivolat odbornou pomoc. Teoretická část pokračovala informacemi o úkonech zachraňujících život.

Následně si na vlastní kůži vyzkoušely roli záchranářů, ošetřovaly zranění namaskovaných figurantů. Nutno podotknout, že si vůbec nevedly špatně. Malé nedostatky se vypilovaly k oboustranné spokojenosti. Na úplný závěr si mohly vyzkoušet, jak se taková zranění připravují a maskují. Tady byly ve svém živlu. A že zranění vypadala opravdu reálně, se mohly přesvědčit i jejich „tety“.

Podle dostupných statistik je patrné, že úroveň znalostí naší veřejnosti v oblasti první pomoci je stále ještě nízká. Lhostejnost, anonymita a pohodlnost je bohužel všudypřítomná. A proto si vedení domova určitě zaslouží velký dík, že svoje děti vede k úctě ke zdraví a lidskému životu a že zprostředkovalo toto dopoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám