Hlavní obsah

Děti sehrály divadelní představení o muzeu

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci Jungmannovy ZŠ z Berouna si připravili divadlo pro spolužáky a děti z mateřských škol. Hlavní inspirací jim byla zkušenost se zážitkovou pedagogikou v muzeu. Do hry zasadili i detektivní zápletku.

Foto: Patrik Pařízek

Děti ve hře zúročily vlastní zkušenost z návštěvy v muzeu. Při sezení na zemi uplatnily i artefiletické pojetí muzejního programu.

Článek

Na další podrobnosti kolem akce jsem se zeptal třídní učitelky Katky Motyčkové, která přišla s nápadem taková představení pravidelně realizovat:

"Většinou se představení odehrají jen pro první a druhé třídy v rámci zpestření výuky. S představením pro budoucí prvňáčky začala, tuším, paní učitelka Jindra Zemanová s dětmi z druhého stupně. Tehdy se odehrálo jedno představení v rámci dne otevřených dveří. Letos poprvé máme pozvané jednotlivé berounské mateřské školy."

Kdo všechno se podílí na přípravě a realizaci?

"Podílím se na ní já a všech 24 dětí z mé třídy. Divadelní představení je totiž autorskou prací mých "páťáků". Na což jsem velmi hrdá. Vymysleli si text, připravili kulisy a sehnali kostýmy. Já měla vliv na průběh nacvičování a působila jako poradce."

Kde berou děti témata pro své hry?

Kde berou děti témata pro své hry? "Minulý rok chtěly hrát pohádku. Vymyslely prince a princezny a další pohádkové postavy. Představení nazvaly Pekelná smůla.

Letošní téma vycházelo z jejich zkušeností. Často navštěvujeme doprovodné programy v Muzeu Českého krasu. A když nám jednoho dne jejich lektor poslal utržené sluchátko od starého telefonu, byla to pro ně výzva. Po dlouhých dohadech je napadlo, proč to nespojit - vznikla tak hra O ukradeném sluchátku. Slovy dětí jde o „napínavý příběh o sluchátku, rodině duchů a odvážných dětech. V představení se objevují duchové, ulítlí pracovníci muzea, dětští detektivové, třída s paní učitelkou a další. Inspiraci jsme našli také v knize Emil a detektivové a ve stejnojmenném filmu. Snažíme se vytvářet tvůrčí prostředí - říci své názory, poslouchat a hodnotit naše nápady."

S jakým se zatím setkáváte ohlasem?

"Zatím byly všechny návštěvy našeho představení spokojené a hodnotily nás kladně. Divadla jsme odehráli už tři, ale další pro děti z mateřských škol nás čekají 20., 21. a 25. ledna od 9.30."

Reklama

Výběr článků

Načítám