Hlavní obsah

Dětenice zvou na rytířské turnaje, Sychrov na masopust a Staré Hrady do pohádky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v zimním období má Český ráj svým návštěvníkům co nabídnout. Své kouzlo mají procházky spící přírodou či hrady a zámky. Na některých z nich je otevřeno i nyní - například na zámku Dětenice, na Sychrově nebo Starých Hradech.

Foto: Staré Hrady

Z pohádkových expozic Starých Hradů.

Článek

Na zámku Dětenice se konají zimní rytířské turnaje a prohlídky při svíčkách. Otevřen je i hrad a zámek Staré Hrady s programem pro děti i dospělé. Celoroční provoz má i zámek Sychrov, který ovládne v únoru masopustní průvod a veselí. 

Zámek Dětenice 

Barokní zámek Dětenice podle pověsti vznikl v místě, kde kníže Oldřich v polovině 11. století při projížďce krajem nalezl dva opuštěné chlapce. Ujal se jich a zanechal s nimi několik svých lidí, aby je chránili a vychovali. 

Do dnešní podoby ho nechal přestavět hrabě Jan Clamm-Gallas (1760). Dal vykácet lesní porost, postavil Nový dvůr a zámek nechal přestavět v pozdně barokním slohu. Na zámku zhlédnete plně zařízené zámecké komnaty, unikátní sbírku zbraní maltézských rytířů, barokní a renesanční nástěnné malby i obrazy.

Netradiční prohlídka zámku, při které vám ve světle plápolajících svíček ježibaba Žizelda povypráví, jak se na zámku žilo, nabízí zámek každou sobotu od 10 hodin. K tomu poměří své síly a obratnost koní několik pánů na zámeckém kolbišti vždy o víkendu ve 14 hodin. Rytířský turnaj na koních předvádí rytířská skupina Ordo Kromen.

Zámek Sychrov

Historie místa sahá až do 15. století, kdy je připomínána tvrz v majetku české královské komory. Největší sláva zámku začíná od roku 1820, kdy se novým majitelem Sychrova stal kníže Karel Alain Gabriel Rohan.  

Za jeho života se uskutečnila velkolepá empírová přestavba a především za knížete Kamila Josefa Idesbalda Filipa Rohana se zrodila dnešní novogotická podoba Sychrova, uskutečněná podle projektu profesora akademie výtvarných umění Bernarda Gruebera. Ta zařadila Sychrov mezi nejvýznamnější památky historizujících slohů 19. století. Veškeré práce byly svěřeny domácím umělcům a řemeslníkům, jako byl řezbář Petr Bušek, sochaři Emanuel Max a Vincenc Smolík, truhlář Petr König.

Prohlídky se konají denně od 10 do 14 hodin. Masopustní program s folklórními soubory Krkonošský Horal a Horačky se koná 8. února od 9 hodin. Tradiční masopustní průvod doplní česká řemesla, zabíjačka, sladkosti z kynutého těsta a čokolády.

Hrad a zámek Staré Hrady

První písemná zmínka o tvrzi Stará je z roku 1340. Nejmladší syn Arnošt ze Staré Vilém vybudoval nynější kamenný hrad. S přestavbou na renesanční zámek, nejkrásnější stavbu kraje, začal Jiří Pruskovský z Pruskova (roku 1573). Objekt nabízí prohlídkové okruhy věnované především dětem, i když laskavou pohádku a humor ocení i dospělí. 

Dračí čarodějné pohádkové prohlídky: uvidíte zimní hrad, dračí sněhuláky Drakuláky a na osobní audienci vás přijme i dračí král Rozumbraďák XVI. a mnoho pohádkových bytostí z pohádek čaroděje Archibalda I. Od sklepa až po půdu vás provede opravdová princezna. Otevřeno je o víkendech, svátcích a o pololetních prázdninách. 

Reklama

Výběr článků

Načítám