Hlavní obsah

Desítky karatistů cvičily pod vedením mistra bojového stylu z ostrova Okinawa

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod vedením jednoho nejzkušenějších karatistů bývalého Československa, mistra Ladislava Klementise, cvičily po celý víkend desítky karatistů v tělocvičně Policie ČR v Sokolově. Učili se nejen pravé okinawské karate, ale také boj se zbraněmi, čili kobudo.

Foto: Lenka Reichardová

Sensei Ladislav Klementis vysvětluje mladým karatistům, jak správně provádět cvičení karate podle mistrů z Okinawy.

Článek

„Seminář je zaměřen na správnost cvičení technik karate a cvičení kobudo tak, jak ho cvičí i mistři na ostrově Okinawa,“ vysvětlil organizátor cvičení sensei Jiří Jirásek, nositel 5. danu v karate, trenér oddílu Shodokan Goju-Ryu Karate Sokolov. „Tohoto semináře se zúčastnili hlavně členové sokolovského oddílu, ale přijeli také karatisté z Pardubic a Olomouce. Dohromady se tu sešlo zhruba pětačtyřicet cvičících.“

Jedním z mladých karatistů byl i osmiletý Jindřich Zachoval. „Na semináři se senseiem Klementisem jsem už potřetí a rád se zúčastním i dalších. Je to příležitost naučit se mnoho nového,“ řekl nadšeně. „Nejvíc se mi líbí, že na semináři cvičíme všichni společně. Vidíme tak cvičit i ty nejlepší karatisty a našeho mistra. O hodně těžší jsou ale rozcvičky, to je skutečně makačka,“ dodal.

Ladislav Klementis cvičí karate již od roku 1970. Je jedním ze zakladatelů karate na Slovensku, byl reprezentantem ČSSR, dvakrát získal titul Mistra ČSSR ( v letech 1975 a 1977), dvanáctkrát titul Mistra SSR. V letech 1979 až 1984 působil jako trenér československého reprezentačního družstva. Je osobním žákem senseie Takejiho Ogawy.

„Sensei Klementis létá pravidelně dvakrát do roka na Okinawu. Informace získané od zdejších mistrů předává právě na seminářích, aby se cvičilo karate i kobudo tohoto systému jednotně,“ doplnil Jiří Jirásek. „Je také vyslancem dobré vůle Okinawy. Toto ocenění převzal přímo z rukou guvernéra ostrova Okinawa.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám