Hlavní obsah

Desáté Koláčové klání s hostem Tomášem Magnuskem bylo plné překvapení

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota patřila v Pohoří u Dobrušky jubilejnímu desátému Koláčovému klání, které navštívil jako host Tomáš Magnusek a David Šír, imitátor Felixe Holzmanna.

Foto: Jana Melicharová

Starosta Pohoří Z. Krafka s D. Šírem a T. Magnuskem při ochutnávání

Článek

Sál pohostinství U Jedničky v Pohoří u Dobrušky v sobotu odpoledne rozvoněly koláče a koláčky, sladké i ty slané, které sem přinášely šikovné hospodyňky nejen z Pohoří, ale i blízkého okolí. Konalo se tady totiž 10. jubilejní pohořské Koláčové klání. Letos ale s malým překvapením.

Jako host v odpoledním programu vystoupil herec a režisér Tomáš Magnusek a mladý nadějný herec a imitátor David Šír, který jako jediný v České republice imituje Felixe Holzmanna.

Sám o sobě v krátkém „křesle pro hosta“ řekl, že téměř celý život prožil v Jihoafrické republice, kam se s rodiči odstěhoval v roce 1991. Zde pak vystudoval nejen základní školu, ale také hudební konzervatoř a herectví na vysoké škole. Táhlo ho to ale domů, a tak se v roce 2006 vrátil a od té doby žije v Praze.

A protože v cizině hodně poslouchal kazetu se scénkami Felixe Holzmanna, naučil se ho i imitovat. A že to opravdu umí, to pak předvedl ve scénce z představení „Včera, dnes a zítra, aneb nové scénky Felixe Holzmanna“.

Od kačen ke koláčkům

Mezitím v zákulisí pětičlenná porota hodnotila, ochutnávala a vybírala vítěze z 52 sladkých a slaných pochoutek pod bedlivým zrakem starosty Pohoří u Dobrušky Zdeňka Krafky: „Naše soutěž vznikla zcela náhodou, a to když jsme s kamarádem Václavem Malovickým objížděli okolní i vzdálená posvícení a ochutnávali a hodnotili pečené kačeny. Vždycky nám však na závěr něco chybělo, a to sladký posvícenský koláček. A tak Václav při jedné cestě z Moravy navrhl, že by v Pohoří mohla vzniknout soutěž v pečení koláčů, že lidi napečou, přinesou to, my to vyhodnotíme a společně pak všichni sníme. No a tak vzniklo naše Koláčové klání, které není jenom o koláčích, ale i o pochoutkách sladkých i slaných. A to letošní jubilejní vytvořilo i rekord, sešlo se totiž neuvěřitelných padesát dva výrobků.“

Celá soutěž byla rozdělena na čtyři kategorie, na hlavní, tedy na koláče, a na dvě další, na sladké a slané moučníky. Děti pak tvořily zvláštní kategorii, kde se letos sešly čtyři výrobky.

V závěru velmi příjemného sobotního odpoledne a podvečera, které vyplnilo nejen vystoupení dvou hostů, ale i milé staročeské písničky v podání kapely Klapeto, proběhlo vlastní vyhlášení výsledků. Kdo vyhrál, není ani moc podstatné, neboť všechny napečené pochoutky byly krásné nejen na pohled, ale také skvěle chutnaly. Ale protože šlo o koláčkové klání, tak vítězkou hlavní kategorie se stala paní Jindra Kubcová z Čánky, která zvítězila se svým posvícenským koláčem.

Herec a režisér Tomáš Magnusek pak celou soutěž zhodnotil svým osobitým humorem: „Z naší hospůdky U Viktorky z Ratibořic jsme sem vezli skvělé větrníky, ale protože cesta do Pohoří byla dlouhá, tak jsme je cestou „sežrali“. Ale ještě že tak, tady jsou pochoutky také skvělé a hrozně dobře chutnají.“

To už ale starosta Zdeněk Krafka z Pohoří přemýšlel o Koláčkovém klání dalším, o tom v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám