Hlavní obsah

DEPO2015 slaví první narozeniny. Jako kreativní zóna patří k republikové špičce

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci dubna 2015 se poprvé otevřely brány bývalé plzeňské vozovny dopravních podniků veřejnosti. Místo autobusů zde nalezly místo kultura, řemeslo a podnikání.

Foto: Karel Funda

Jako Kreativní zóna patří DEPO2015 k republikové špičce.

Článek

„DEPO2015 je hlavním udržitelným výstupem projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, který propojuje kulturu s byznysem. Fungujeme stále v improvizovaných podmínkách, ale možná i právě proto je DEPO2015 lepším a živějším prostorem než před rokem. Lidé sem mohou zavítat sedm dní v týdnu,” uvedl ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek.

„Bývalé vozovně dopravních podniků se podařilo vdechnout nový život. Stala se místem pro představování inspirativních projektů a tipů na zajímavé kulturní iniciativy, ale také místem kde se propojuje umění a inovace s ekonomickými faktory. DEPO2015 je jedinečné, což mimo jiné potvrzuje nebývalý zájem o část programu právě konaného filmového festivalu Finále,” informoval první náměstek primátor a zároveň předseda správní rady společnosti Plzeň 2015, která DEPO2015 provozuje.

Po prvním roce fungování se nová kreativní zóna může pochlubit návštěvností kolem 115 000 lidí, desítkami výstavních projektů (největší ohlas mělo Plzeňské rodinné fotoalbum se zhruba 10 000 návštěvníky a designová výstava DOMUS), velkými hudebními akcemi Rock for People Europe a Žebřík, špičkovými a tanečními představeními v rámci festivalů Skupova Plzeň, Divadlo, Finále či Tanec Praha v Plzni, oblíbeným festivalem pouličního jídla Street food market a stovkami menších akcí od zahradnických odpolední přes dětské narozeninové oslavy až po soukromé firemní večírky.

DEPO2015 však nefunguje jen jako místo k pořádání akcí. Nabízí prostory pro konference a veletrhy, své místo tady mají i zahraniční umělci na rezidencích, kutilové v otevřených dílnách, švadleny, designeři a vývojáři využívající technické zázemí Makerspacu, nájemníci sdílené kanceláře či lidé, kteří rozjíždějí podnikání v tzv. kreativních průmyslech.

V podstatě jde o tvůrčí činnosti, které zároveň poskytují lidem zaměstnání - například módní či nábytkářský design, výroba hraček, šperkařství, programování, vývoj mobilních či herních aplikací, reklama, film a další. Prostory DEPO2015 využívají také umělečtí fotografové a filmaři. Podle různých studií tvoří kreativní průmysly nezanedbatelných 4 - 8 procent celkového HDP Evropské unie, která v nich vidí slibnou a konkurenceschopnou budoucnost.

Oslava prvních narozenin DEPO2015 připadá na 28. dubna, kdy dostanou návštěvníci mimořádnou možnost prohlédnout si všechny stávající dílny, zúčastnit se slavnostního otevření nové dílny FABLAB s 3D tiskárnou a vyzkoušet si Coworkingovou pracovnu.

Bez předchozí registrace se také budou moci zúčastnit ukázkového kovářského workshopu, dekorativního gravírování dřeva a klasického grafického workshopu. Na večer se chystá druhá akce zvaná FuckUp Night, kde se představí zajímaví mluvčí a jejich neúspěchy, které je však neodradily a ostatní mohou motivovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám