Hlavní obsah

Den venkova na zámku ve Žďáru nad Sázavou představí kompletně život na panství

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moštování jablek, střelbu z posedu, tahání klád koňmi i chytání pstruhů, štípání dřeva a mnoho dalších běžných činností na panském představí 28. října od 9 do 17 hodin na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Uvidíte, jak fungovalo panství, seznámíte se s přírodou a venkovem regionu.

Foto: archiv zámku Ždár nad Sázavou

Svážení dřeva

Článek

Jako za starých časů

„Patříme ke světovým unikátům. Chod původního cisterciáckého kláštera, dnešního zámku, totiž funguje dodnes na stejných principech, a to už od 13. století. Stále provozujeme hospodářství, v areálu najdete školu, církevní stránkou je bazilika. Lidé se setkají s myslivostí, rybářstvím, zvířaty. Projedou se na bryčce tažené koňmi, uvidí výcvik loveckých psů, chytí si a ugrilují pstruha nebo mohou zkusit sečení kosou,“ vyjmenovává malou část nabídky Lucie Herberová, marketingová ředitelka zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Haleluja Santinimu

Žďár je proslulý zejména Zelenou horou, poutním místem s kostelem svatého Jana Nepomuckého zapsaným na seznamu UNESCO, které bylo postaveno podle návrhu geniálního stavitele Santiniho-Aichela. 

Santiniho pozval V. Vejmluva, opat zdejšího cisterciáckého kláštera, aby přestavěl klášter a zbudoval poutní kostel na Zelené hoře. Z původní Zelené hory u Nepomuku museli mniši odejít, husité jejich klášter vypálili.

Santini tu odvedl asi svou nejskvělejší práci, postavil hvězdu ve hvězdě, tak vypadá areál při pohledu z výšky.

Zámek nyní patří po restituci opět rodině Kinských, kteří vytvořili funkční podnik, zahrnující historické objekty spolu s dalšími statky, lesy, polnostmi. Součástí zámku je Muzeum nové generace.

Výjimečný vstup do nepřístupných zahrad hraběnky

Den venkova nabídne také jarmark, folklor a další aktivity pro dospělé i děti. „Podzim nabízí mnoho plodů a barev. V dětských dílničkách se budou vyrábět modely zámku z listí nebo ptačí budka. Dospělí se dostanou díky prohlídce s botaničkou do zahrad hraběnky Kinsky, které se otevírají jen při výjimečných příležitostech. Jsou také naplánované komentované procházky okolo rybníka s odborníkem. Kdo by rád vypnul mysl, může zámku pomoci hrabat listí,“ říká Herberová.

Návštěvníci se dozvědí, jak chovat drobná zvířata, mohou se na ně podívat a některá i pohladit. Koho zajímá myslivost a les, jistě se mu budou líbit vystavené trofeje ulovené v honitbě Kinských. A kdo neví, jak vypadají různé druhy ryb, na Dni venkova se to od odborníka dozví.

Reklama

Výběr článků

Načítám