Hlavní obsah

Den otevřených dveří přilákal návštěvníky do plzeňského kostelíku U Ježíška

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení pro obnovu památek v Rokycanech a okolí uspořádalo v sobotu 16. dubna Den otevřených dveří v obnoveném kostelíku U Ježíška v Plzni.

Foto: Jan Kaše

Kostelík byl hodně zdevastovaný, což dokumentují fotografie, které byly vystaveny při dnu otevřených dveří

Článek

Tato původně barokní stavba z 18. století, která nikdy nepatřila církvi, byla díky iniciativě Sdružení pro obnovu památek v Rokycanech a okolí zachráněna před úplným rozpadem a zánikem.

Značně zdevastovaný kostelík začalo sdružení od roku 2001 postupně rekonstruovat. "Od sponzorů se nám podařilo získat téměř šest milionů korun, za které jsme opravili fasády, okna, krov a střechu a v příštím období se chceme zaměřit i na mobiliář," uvedl Ing. arch. Jan Soukup, který sdružení zastupuje.    

Součástí dne otevřených dveří byl i kulturní program, v němž vystoupil folklórní soubor Meteláček a zazněly skladby v podání Petry Kamenické za varhanního doprovodu prof. Jitky Chaloupkové.

"Rádi bychom tento koncert věnovali také památce Karla Jíši, který byl jednatelem našeho sdružení a bohužel zde nemůže být s námi, protože zemřel včera po dlouhé nemoci. Až do poslední chvíle neúnavně a s obrovskou energií bojoval za záchranu této památky," řekl Ing. arch. Soukup.

Sobotní akce se uskutečnil pod záštitou a s finanční podporou Krajského úřadu Plzeňského kraje a starosty městkého obvodu Plzeň 2-Slovany Ing. Lumíra Aschenbrennera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám