Hlavní obsah

Den otevřených dveří představí Vyšší odbornou školu restaurátorskou v Brně

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšší odborná škola restaurátorská zve na Den otevřených dveří, který se bude konat ve čtvrtek 28. listopadu od 9:00 do 16:00 hodin.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Zájemci z řad žáků, studentů a jejich rodičů si budou moci prohlédnout mimo jiné i nově vybudované restaurátorské ateliéry ve Francouzské ulici 101 v Brně, kam se škola nedávno přestěhovala.

Vedle prohlídky a informací ohledně teoretických i praktických zkoušek na VOŠR se bude možné také informovat o novince, takzvané prostupnosti do vysokoškolského studia. VOŠR je totiž nově řešitelem evropského grantu, který má studentům zajistit po absolvování školy, tedy získání titulu diplomovaného specialisty (DiS.), možnost pokračovat ve studiu na vysoké škole. Pro úspěšné absolventy VOŠR to bude znamenat získání bakalářského titulu (Bc.) během jednoho roku navazujícího studia na vysoké škole.

A co se nově děje na VOŠR? Škola má v poslední době za sebou úspěšný II. ročník populárně naučné akce Slavkovské restaurování 2013, tento rok pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Michala Haška, a mimo to také právě probíhá výstava Umění z hlíny v Moravském zemském muzeu. Za tou stojí vedoucí oboru Konzervování a restaurování keramiky Alžběta Netopilová, její studenti pak pro expozici zpracovali střepy a torza keramiky z období vrcholného středověku, ze kterých následně sestavili vystavovaný soubor kamnových kachlí.

Obecně o Vyšší odborné škole restaurátorské Brno:

Vyšší odborná škola restaurátorská se zrodila jako tzv. pomaturitní studium založené roku 1994 při tehdejší Střední škole uměleckých řemesel v Brně. Během krátké doby si škola vydobyla dobrou pozici. Díky tomu mohlo být při legislativních změnách roku 1998 pomaturitní studium transformováno na vyšší odborné.

Mezníkem se pro školu stal rok 2000, kdy se přestěhovala do objektu na Obřanské ulici v Brně. Začaly se budovat restaurátorské ateliéry, vybavovat učebny a dále se zvyšovala odborná úroveň výuky. Po přepracování a rozšíření učebních dokumentů se původní délka dvou a půl letého studia prodloužila na tři roky.

V roce 2003 byl pak otevřen nový obor Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik. Na konci loňského roku se VOŠR přestěhovala z Maloměřic do centra Brna do Francouzské ulice.

Na VOŠR lze studovat tyto obory:

Konzervování a restaurování keramiky

Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby

Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik

Reklama

Výběr článků

Načítám