Hlavní obsah

Den otevřených dveří dobrušské školy pozve také na výstavu betlémů a vláčků

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška se po dvou letech opět vrací k výstavě betlémů a nově pak k výstavě modelů vláčků.

Foto: Jana Melicharová

Výstava betlémů ve SŠ-PVC Dobruška

Článek

Adventní čas je obdobím, kterým začíná čekání na nejkrásnější svátky v roce, na Vánoce. Je to také období, kdy se na náměstích rozsvěcují vánoční stromečky a kdy se konají různé vánoční výstavy a další akce s vánoční tematikou.

A na jednu takovou vás chceme pozvat ve dnech 2. a 3. prosince do Střední školy – Podorlického vzdělávacího centra v Dobrušce, která se v rámci svého Dne otevřených dveří po dvou letech opět vrací k tak oblíbené a v širokém okolí rozhlášené výstavě betlémů.

Prapůvodem jesliček, jak se betlémům u nás také říká, jsou obrazy z období středověku s motivem narození Ježíška. Za prvního tvůrce betlému je považován Ital Quido Mazzoni, který jej v 15. století postavil z hlíny. V Čechách se tento zvyk objevil v roce 1562 v kostele sv. Klimenta v Praze. Z prostředí ryze církevního se pak v 18. století jesličky přesunují i do prostředí lidového. Lidový betlém tak zobrazuje zcela reálné místo doplněné o představu exotických krajů, zvířat i oblečení. Druhy a rozměry betlémů se velmi různí, rozličný je i materiál použitý k jeho výrobě.

„V letošním roce to bude již 6. ročník výstavy. Tu pořádáme v rámci Dne otevřených dveří, kdy chceme široké veřejnosti představit nejen samotnou školu, ale i um našich žáků. Letošní Den otevřených dveří bude také trochu slavnostní. Letos je to právě 10 let, co naše škola vznikla,“ sdělil ředitel školy Ing. Vladimír Voborník.

A tak návštěvníci budou moci obdivovat více jak padesát betlémů z Orlických hor a Podorlicka. Budou to betlémy dřevěné, papírové, keramické, deskové, skříňové a i ty zcela moderní z moderních materiálů.

„Pro lidi jsme připravili ještě jedno překvapení. Je jím výstava železničních modelů velikosti 0 od firmy ETS, která tyto modely u nás vyrábí. A jak jsme se k nim dostali? Jeden z našich budoucích absolventů již před koncem studia pro tuto firmu úspěšně pracuje,“ doplnil Vladimír Voborník.

A tak se ve dnech 2. a 3. prosince Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška provoní nejen vůní jehličí a vánočních laskomin, které budou součástí výstavy, ale rozezvučí i cinkotem malé lokomotivy přijíždějící do nádraží Dobruška Pulická. Tady totiž škola sídlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám