Hlavní obsah

Den Harmonie v Mirošově

Novinky, Miloš Zikmund

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Areál Domova Harmonie v Mirošově se svými obyvateli přivítal návštěvníky při oslavě 50 let založení Domova. Plzeňský kraj zaštítil celou akci.

Foto: Miloš Zikmund

Vystopení v sále Harmonie

Článek

Den Harmonie, jak krásně to zní a co pod tímto názvem si jen člověk může představit? Krásný slunečný den, kde hraje hudba, je tam dobré jídlo, lidé se na sebe usmívají a rádi prohodí i nějaké to milé slovo.

Že to nemusí být jen vzdálená představa, dokázali na dni otevřených dveří  v areálu Domova Harmonie v Mirošově. Žijí zde většinou lidé důchodového věku, kteří z různých důvodů nechtějí, nebo nemohou již žít a starat se o sebe jako většina běžných lidí. Nežijí zde jen důchodci, ale i lidé s mentálním postižením.

O tom jak se obyvatelům v Domově žije, jak se o ně starají a jaké mají starosti i radosti, tak to je na sepsání mnoha stránek a ještě to je málo. Dům harmonie vznikl již před 50 lety, příhod a osudů bylo tolik, že je dnes ani nikdo nespočítá.

Na místě kde je dnes Harmonie, za války stával koncentrační a pracovní tábor. Po válce se řešil problém, co s místem a starými lidmi, kteří zůstali. Potřebovali péči a ubytování. Vznik domov důchodců. Díky historii místa se tam ještě dlouho říkalo v „Lágru“.  

Přebudování do dnešní podoby stálo hodně času, námahy i úsilí. Dílo se povedlo a dnešní obyvatelé ve velice krásných prostorech obklopených zelenou nádherou brdských lesů a kvalitní péčí obětavých pracovníků jsou zde rádi a považují to za svůj nový domov.

Plzeňský kraj si vzal v sobotu 24. září záštitu nad oslavou tohoto kulatého výročí a na pódiích v areálu Domova zazpívali a zahráli jen namátkou jmenované: Dětský sbor Jiřičky, Dětský domov Domino, Big Band Konzervatoře Plzeň, Švejk Šraml, Kamélie a další.

Den otevřených dveří tu měl premiéru, obyvatelům, návštěvníkům i ředitelce areálu Mgr. Radmile Dortové se akce moc líbila. Dokládala to i její dobrá nálada a ne jen její.  Tak příště zase v Mirošově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám