Hlavní obsah

Den boje za svobodu a demokracii si připomněli v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 18. listopadu v 15.30 hodin proběhla ve foyer magistrátu města Ostravy vzpomínková akce u Památníku obětem komunistické zvůle pořádána Konfederací politických vězňů ČR a občanským sdružením Pant.

Foto: Josef Zajíc

Své názory u Památniku obětem komunstické zvůle řekla biskupka Církve československé husické Jana Šilerová. 18.11.2013

Článek

Přítomné uvítal člen Konfederace politických vězňů Leo Žídek a postupně představil zástupce státní správy a dalších politických a společenských organizací, kteří uctili památku zemřelých položením květin a věnců k Památníku obětem komunistické zvůle.

Úvodní projev přednesl náměstek primátora města Ostravy Jiří Hrabina, který připomněl studentské demonstrace v roce 1939 a 1989 a vztah současných lidí k těmto událostem.

Projev také pronesla Jana Šilerová, biskupka Církve československé husitské, která mj. řekla: "Milí přátelé, sestry a bratři, na zdravice moc nejsem, já mohu jen poděkovat a popřát vám, abyste unesli to, o čem jste se domnívali, že se toho nedožijete, abyste unesli ty dnešní - a teď to řeknu slušně - hloupé řeči hlupáků, že nebylo jak za komunistů... Měli by spíše poděkovat bohu, že nebyli oběťmi, tak jako vy, za uplynulých let komunistických. Mnohokrát si všichni můžeme ověřit pravidlo, že když se nepoučíme, dostaneme za vyučenou! K poděkování bych chtěla popřát onu sílu a odvahu neztratit trpělivost s dnešním světem, který nemá vaši zkušenost a vaši ochotu předávat zkušenosti dál. Nebo jinak - vzpomínat, ale nezapomínat, protože onu tlustou čáru může, přátele, udělat jenom Hospodin."

V průběhu kulturního programu zazpíval smíšený pěvecký soubor Chorus Ostrava řízený profesorem Lumírem Pivovarským. Violista Dušan Podružka a herečka Marie Viková přednesli melodram inspirovaný závěrem dopisu příbuzným, který napsala Milada Horáková před popravou v roce 1950. Hudbu napsal ostravský hudební skladatel Leo Juřica.

Závěrečné zamyšlení k studentským demonstracím v roce 1939 a 1989 přednesl Mgr. Petr Šimíček z občanského sdružení Pant.

Vzpomínková akce u Památníku obětem zla byla ukončená státní hymnou zazpívanou souborem Chorus Ostrava.

Občanské sdružení Pant vzniklo 26. 7. 2007 s cílem působit v oblasti rozvoje informovanosti veřejnosti v problematice lidských práv a jejich porušování. Jeho činnost se zaměřuje především na vzdělání, filmovou, dokumentární a publicistickou tvorbu, podporu aktivit mapujících a rozvíjejících kulturní dědictví v českém, středoevropském a evropském regionu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám