Hlavní obsah

Den archivů v Náchodě představil restaurované dokumenty a staré knižní tisky

Novinky, Jiří Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý červen je Mezinárodním dnem archivů. V Náchodě si ho připomněli už v pátek dnem otevřených dveří. Vystavili restaurované dokumenty a staré knižní tisky. Nejstarším byla bible Severinka z roku 1537.

Foto: Jiří Horák videovize.info

V náchodském archivu vystavili restaurované dokumenty a staré tisky.

Článek

Pozornost přitahovaly také exponáty restaurovaných archiválií, mezi nimi například scelená pečeť u broumovské listiny.

U mnohých archiválií byla restaurace nutná. Zastavila další znehodnocování dokumentů a zachovala je pro další generace. U jiných dokumentů se ale zdálo, že zásah restaurátora nezbytný nebyl. Dokument vinou zesvětlení papíru a odstranění drobných opotřebení přišel o svoji historickou patinu a kouzlo dávných časů.

"To je na první pohled skutečně vidět. Musíme si ale uvědomit, že restaurátor se nevěnoval pouze vzhledu dokumentu, ale upravoval také chemické složení. Některé listiny musel například odkyselit a tím prodloužil jejich životnost," vysvětlil odborný archivář Jaroslav Čáp.

Akce splnila očekávání

Desítky návštěvníků si mohly v badatelně archivu prohlédnout knihy z bývalé knihovny náchodského rodu Bartoňů Dobenínů. Mezi nimi i Melantrichovu bibli z roku 1577.  

"Jedná se opravdu o velmi vzácné tisky a my jsme rádi, že opět přišlo mnoho návštěvníků. A nejvíce nás těší, že mezi nimi byli i takoví, kteří v archivu dosud nikdy nebyli," potvrdila ředitelka Státního okresního archivu v Náchodě Lydia Baštecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám