Hlavní obsah

Demonstraci na podporu zachování nemocnice chystají v Roudnici nad Labem

Novinky, Tomáš Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice v Roudnici nad Labem je v kritické situaci, hrozí jí i zánik. Ocitla se totiž na seznamu nemocnic, se kterými Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od Nového roku neuzavře dlouhodobé smlouvy nezbytné pro výkon akutní lůžkové péče. Občané se rozhodli proti tomuto kroku demonstrovat.

Foto: Tomáš Pokorný

Budovu vstupní haly roudnické nemocnice v současné době zdobí velký tranparent, který vyzývá pacienty, aby se připojili k demonstraci.

Článek

Občané regionu se proti rozhodnutí zrušit nemocnici, která ve městě funguje již 137 let, hlasitě ohradili. Sepsali petici, kterou podepsalo 14 tisíc lidí, a na den výročí sametové revoluce připravují velkou demonstraci, která se má stát největší v novodobé historii města.

Zrušení roudnické nemocnice se dotkne nejen občanů města s jeho 14 tisíci obyvateli, ale i celého regionu Podřipska, kde v dalších 33 obcích žije více než 30 tisíc lidí. "Vyzýváme občany, aby se demonstrace a protestního průvodu, který povede od nemocnice na roudnické Karlovo náměstí, zúčastnili a vyjádřili tak podporu tomuto zařízení," uvedl Vladimír Urban, starosta Roudnice nad Labem.

Právě starostové spádových obcí se do propagace demonstrace aktivně zapojili. Zajistili vyvěšení plakátů, či hlášení v obecních rozhlasech. Připraveny jsou také autobusové kyvadlové linky, které budou svážet demonstranty.

Podporu nemocnici vyjádřili nejen komunální politici, ale i poslanci, senátoři, či známé osobností spjaté s regionem, mezi kterými je např. textař Michal Horáček, který ve městě žije. "Už dlouho jsem nebyl na žádné demonstraci. Ale v sobotu 17. listopadu u nás v Roudnici nad Labem půjdu. Ačkoli vím, že šetřit se musí, tak zrušení místní nemocnice, která poskytuje péči nejen nám z města, ale i mnohým z okolí, a nadto není ztrátová ani jako podnik, je pro mě příkladem těch tupých škrtů, o kterých se mnoho mluví, ale přesto jsou aplikovány dál," uvedl Horáček.

Roudnická nemocnice ošetří v rámci akutní lůžkové péče ročně 4500 pacientů a dalších 5200 během pohotovosti. Desetitisíce pacientů do nemocnice dochází ambulantně. Nemocnice zaměstnává přes 300 lékařů, sester a pomocného personálu. Je vybavena RTG, CT, SONO přístroji, laboratorními analyzátory a má operační sály s tzv. laminárním prouděním za 41 milionů korun. Podobné v kraji jsou pouze v Ústí nad Labem.

"VZP se rozhodla ušetřit právě na naší nedotované nemocnici, která pracuje efektivně a kvalitně a to považujeme za nehoráznost. Jsme jediná ze všech 12 rušených nemocnic, kde fungují 4 akutní oddělení ve 24 hodinovém provozu a kde je instalováno CT. Dlouhodobou smlouvu na 5 let naopak získá mnoho menších měst i menších nemocnic," upozornil primář chirurgického oddělení Podřipské nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem MUDr. Ondřej Krajník, podle kterého nejsou důvody rušení akutní péče v Roudnici ekonomické ani odborné, ale pouze politické.

Demonstrace proběhne v sobotu 17. listopadu od 10 hodin na parkovišti před nemocnicí. Následovat bude průvod na Karlovo náměstí, kde proběhne další protestní shromáždění. 

Reklama

Výběr článků

Načítám