Hlavní obsah

Demolice přerovské ubytovny Chemik vstoupila do závěrečné fáze

Novinky, Redakce Novinky

Po zimní odmlce začala demolice bývalé ubytovny Chemik v ulici Velké Novosady v Přerově. Bourání objektu bylo zastaveno v závěru loňského roku poté, co stavebníci rozebrali deváté a osmé podlaží. Aby v zimě nedošlo k promrznutí objektu, který s Chemikem těsně sousedí, bylo nutno práce přerušit.

Foto: Magistrát města Přerova

Chemik jde k zemi. Dělníci musejí pracovat opatrně, protože panelový objekt je těsně napojen na vedlejší budovu.

Článek

Se čtyřměsíční přestávkou v bourání se původně nepočítalo – jenže v průběhu prací stavební firma zjistila, že na štítech je jiná konstrukce, než jakou udávala původní dokumentace z konce šedesátých let dvacátého století. Firma proto čekala na nástup teplých jarních dnů – a dělníci se znovu pustili do práce ve čtvrtek 16. dubna.

„V průběhu čtrnácti dnů bude objekt postupně demolován prostřednictvím jeřábu s hydraulickými nůžkami, následovat budou práce na statickém zajištění štítu vedlejšího objektu - a pak přijde na řadu montáž zateplovacího systému,“ konstatoval Jiří Raba z přerovského magistrátu.

Upozornil, že při provádění demoličních prací dojde částečně ke zvýšení prašnosti, kterou bude dodavatel eliminovat kropením suti přímo z hydraulických nůžek.

O demolici budovy rozhodli přerovští zastupitelé v listopadu roku 2017. Dříve tu byla problémová ubytovna pro sociálně slabé a zástupci města tímto dali najevo, že nechtějí podporovat byznys s lidskou chudobou. Bylo proto rozhodnuto, že adresa Velké Novosady 13 půjde k zemi.

Demolice, která má skončit na konci letošního června, přijde na 23 milionů korun, ministerstvo pro místní rozvoj na ni Přerovu přispělo 10 miliony.

Reklama

Výběr článků

Načítám