Hlavní obsah

Dějiny libereckých hasičů ožily na výstavě historických stříkaček

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolky a zájmová sdružení patří v každém městě k společenskému životu, mezi nimi výrazně kralují hasiči. Pořádají také bály a sportovní soutěže. V Liberci se hasiči představují výstavou historických stříkaček do konce listopadu.

Foto: Milan Turek

Hasiči se ještě v nedávné době honosili nádhernými přilbami, které připomínají umělecká díla. Měly zdůraznit společenské poslání sborů

Článek

V pasáži libereckého supermarketu nedaleko radnice představili dobrovolní hasiči města řadu exponátů, kterými připomínají historii hasičstva ve městě. Reichenberg začal organizovat požární ochranu již v roce 1689, kdy francouzský král v zájmu oslabení Rakouské říše a Německa vysílal do měst záškodníky, kteří měli zažíhat požáry a uskutečňovat drobné teroristické akce.

Město bylo uchráněno v třicetileté válce dohodami mezi Valdštejnem a saským Jindřichem, proto bylo bohatým městem, ekonomicky zajímavým s rozvíjejícím textilními a sklářskými manufakturami. Teroristé měli záškodnickými činy oslabit pozice šlechty a tím i pozice celé říše Habsburků v Evropě.

Město vydalo nařízení, aby z každého domu byl delegován jeden člověk, který by okamžitě nastoupil k likvidaci požáru. Požáry však vznikaly i tak, a proto město budovalo retenční nádrže nebo třeba jen k jednotlivým objektům stavělo sudy s vodou. Začalo pořizovat stříkačky - současně je nakupovaly i cechy a obyvatelé byli cvičeni v hašení. 

Výzbroj i výcvik obyvatel se postupně zdokonaloval a v 19. století byl již vybudován systém zásahu proti požáru. Ve městě byla vydána písemná směrnice, která nařizovala občanům, jak si mají počínat při ohlášení požáru a jeho likvidaci.

V roce 1861 vyzývá město mladé muže, aby se přihlásili k pravidelné službě v hasičském sboru. Přihlásilo se 68 mužů, z nichž byl sestaven sbor a cvičen hasiči z Lipska. O dva roky později se představil veřejnosti již 260členný sbor. Později se k nim přičleňuje i skupina, která zajišťuje zdravotnickou službu. Liberečtí hasiči se mohou pochlubit i vynálezem hasičské plachty, do níž mohli skákat lidé z vyšších pater domů a tak si zachránit život. Vynález byl uplatněn později i jinde. Postupně vzniklo na území Reichenbergu devatenáct hasičských dobrovolných sborů.

První hasičské uniformy se ve městě objevily v roce 1861 díky podpoře soukeníků. Bohatý Reichenberg postupně zdokonaloval výzbroj i vybavení hasičů včetně výcviku. Až do druhé světové války však byly sbory výhradně německé, teprve za války byli mezi hasiče přijímáni i Češi. Český hasičský sbor byl vytvořen v roce 1945 a současně se veřejnosti představil veřejnou přehlídkou na podzim. V padesátitisícovém městě bylo o několik let později třicet profesionálních a 1220 dobrovolných hasičů.

Hasiči již v českém v Liberci mají dnes osm dobře vyzbrojených sborů a jednu profesionální skupinu. Jejich poslání už nespočívá jen v hašení požárů, zasahují v nejrůznějších situacích, ať se jedná o přírodní katastrofy nebo o lidská pochybení. Navíc patří k nejaktivnějším organizacím společenského života.

Exponáty v pasáži obdivuje především mládež, ale zastavují si i občané, kteří jen procházejí. Pro turisty může být výstava současně inspirací k návštěvě hasičského muzea v nedaleké Chrastavě. Výstava v obchodním domě připomíná tradice hasičů, ale zároveň poukazuje na stále aktuální a významnou úlohu této společenské organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám