Hlavní obsah

Dechový orchestr ze Zábřehu zavzpomínal v Hrabišíně na Šanghaj

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc leden mladí muzikanti ze zábřežského orchestru zakončili Vzpomínkou na Šanghaj – akcí, kde i místním ukázali, jak sebe a svou vlast v daleké Číně prezentovali. Slavnostní večer zahájili koncertem, následoval krátký dokument a komentované promítání fotek z cest a působení na festivalu.

Foto: Petra Kucinová

Vzpomínka na Šanghaj - Dechový orchestr ZUŠ Zábřeh

Článek

V sobotu 30. ledna v hrabišínském kulturním domě proběhla akce Vzpomínka na Šanghaj, kterou pomohli uspořádat hasiči z Hrabišína a generální sponzor pan Bohuslav Sršeň, který cestu s orchestrem do Číny také absolvoval. Smyslem akce bylo ukázat rodinám, blízkým a krajanům, co všechno v Šanghaji viděli, s čím na mezinárodním festivale sklízeli úspěch a poděkovat těm, kteří přispěli k tomu, aby mladí muzikanti mohli tak daleko vycestovat.

Muzikanti ze Zábřehu zahájili večer slavnostním koncertem, který trval přibližně hodinu. Následovalo poděkování a předání suvenýrů hlavním sponzorům, bez nichž by se cesta do Číny nemohla realizovat. Kulturní vsuvkou bylo vyhlášení úspěchů hasičů z Hrabišína.

Po krátké pauze následovala premiéra dokumentu, který muzikanti vytvořili z materiálů, které během svých cest zaznamenali na kameru. Poté se o své zážitky s příchozími podělili formou komentované prezentace fotek. Přiblížili tak odlišnosti a zajímavosti tohoto nevšedního asijského města. Atmosféru sálu dotvářela originální asijská výzdoba, nechybělo ani skvělé jídlo a pití, které zajistili místní hasiči.

Mezinárodní šanghajský umělecký festival

Celá akce byla vzpomínkou na účast Dechového orchestru ZUŠ Zábřeh na mezinárodním festivale SBIAF (Shangai Baoshan international Art Festival) v čínské Šanghaji, kde Česko reprezentovali na pozvání čínské strany v polovině října 2015. Festival je prestižní událostí, s tradicí od roku 1995, v rámci níž se každoročně představí desítky souborů z nejrůznějších koutů světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám