Hlavní obsah

Daňová Kobra znovu uštkla, odhalila nelegální balírnu cigaret na Kroměřížsku

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okrást stát nejméně o 86 miliónů korun na spotřební dani a na dani z přidané hodnoty zabránili v minulém týdnu zlínští kriminalisté společně s olomouckými celníky trojici mužů, když na Kroměřížsku odhalili jejich ilegální balírnu cigaret.

Foto: Policie ČR

Nelegální balírna cigaret.

Článek

„Při akci je zadrželi přímo při výrobě cigaret v obci na Kroměřížsku. Zajistili jsme kompletní výrobní linku za šest miliónů korun, 700 tisíc hotových a zabalených cigaret připravených k distribuci i komponenty na jejich další výrobu za 27 miliónů korun. Do prodeje se zatím dostalo několik desítek nebo stovek krabiček. Všichni podezřelí jsou vyšetřováni na svobodě,“ informovala policejní mluvčí Lenka Javorková.

Při zátahu kriminalisté zabavili množství materiálu pro budoucí výrobu cigaret, např. hliníkové fólie, celofán na balení krabiček, 271 kotoučů cigaretového papíru, přičemž v jednom kotouči je až 6 tisíc metrů cigaretového papíru a další komponenty. Při dvou domovních prohlídkách a prohlídkách dvou aut našli policisté také listinné důkazy i falešné kolky.

„Kolik cigaret by se dalo ze zajištěného množství materiálu vyrobit, budeme vědět až z posudku znalce z oboru výroby cigaret. Vše bylo připraveno pro budoucí výrobu cigaret,“ sdělila policistka.

K odhalení ilegálních výrobců přispěla analýza vzorků cigaret z jejich prodeje na tržištích a ve stáncích. „Podle nich jsme zjistili, odkud pocházejí,“ vysvětlil vedoucí odboru kriminality zlínské policie František Urbánek.

Zákazníci, kteří cigarety kupovali, je mohli snadno odlišit od legálního zboží. „Na obalech totiž chyběly odstrašující fotografie s nápisy a také krabičky cigaret byla až o třetinu levnější. Kolky byly k nerozeznání od pravých, a že jsou falešné, to mohl poznat jedině odborník,“ zdůraznil ředitel Odboru pátrání Celní správy v Olomouci Michal Zapletal.

Podezřelí muži jsou ve věku 43, 52 a 62 let, dva z nich pocházejí z Kroměřížska a nejstarší z mužů má trvalé bydliště na Plzeňsku, ale v současné době pobývá na Kroměřížsku. Žádné obvinění prozatím v této kauze nepadlo, všechny tři podezřelé kriminalisté po provedení nezbytných úkonů ze zadržení propustili a na případu společně s celníky nadále pracují.

„Případ je kvalifikován jako spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby s trestní sazbou od 5 až 10 let,“ uzavřela Lenka Javorková. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám