Hlavní obsah

Daňová kobra byla neúprosná, kriminalisté obvinili skupinu podvodníků

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrhem na podání obžaloby proti organizované skupině šesti fyzických a dvou právnických osob, které měly připravit stát o téměř 600 milionů korun, ukončili začátkem prosince zlínští krajští kriminalisté případ tzv. karuselových podvodů.

Foto: Policie ČR

Daňová kobra.

Článek

„V případě prokázání viny hrozí členům organizované skupiny až desetiletý trest odnětí svobody. Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality pracovali na případu pět let,“ informovala v pondělí 10. prosince krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Vyšetřovatel už před dvěma lety obvinil zločineckou skupinu osmi osob ve věku od 36 do 50 let ze Zlínska, Prahy a Slovenska ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, dílem dokonaného a dílem nedokonaného ve stádiu pokusu a zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině.

Ze stejných zločinů tehdy vyšetřovatel obvinil i tři firmy. Dvě z obviněných osob pak byly v průběhu vyšetřování vyloučeny a je proti nim vedeno trestní řízení samostatně a proti jedné z firem bylo trestní stíhání zastaveno.

„Tři z obviněných osob jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody za daňovou trestnou činnost stejného charakteru, ostatní jsou stíháni na svobodě,“ upřesnila mluvčí.

Při vyšetřování vyšlo najevo, že hlavní organizátor mimo zmíněných trestných činů také zpronevěřil 35 milionů korun, za což je stíhaný v jiné trestní věci, kde už byla před několika týdny podána obžaloba. „Muž není stíhaný jenom ve Zlínském kraji, ale pro obdobnou trestnou činnost je proti němu vedeno trestní stíhání i kriminalisty v Praze a na Slovensku,“ vysvětlila Lenka Javorková.

Vyšetřování případu rozsáhlých karuselových podvodů bylo velmi náročné na zadokumentování trestné činnosti organizované skupiny. Hodně času věnovali kriminalisté vyhodnocení domovních prohlídek, při nichž kriminalisté zajistili velké množství účetních dokladů důležitých pro trestní řízení.

„Velkou část práce odvedli i kolegové z odboru analytiky krajského ředitelství, se nimiž kriminalisté intenzivně spolupracovali. V průběhu vyšetřování kriminalisté často využívali mezinárodní právní pomoci, spousta výslechů jak obviněných, tak svědků, probíhala na Slovensku. Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších spisů na odboru hospodářské kriminality, který čítá 12 500 stran, s přílohami se pak jedná o 20 000 stran,“ dodala policejní mluvčí.

Ke zdárnému ukončení vyšetřování přispěla nedílná a úzká spolupráce s pracovníky Generálního finančního ředitelství, Generálního ředitelství cel a Finančně analytického úřadu.

Organizovaná skupina osmi fyzických osob a tří právnických osob působící zejména ve Zlínském kraji v období od dubna 2011 do května 2014 vytvořila účelové obchodní řetězce. V nich pak organizovala fiktivní nákupy a prodeje zboží, zejména barevných kovů  i do některých států EU, s cílem vylákat výhodu na dani z přidané hodnoty. Celkem připravili, případně se pokusili připravit stát, o bezmála 620 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám