Hlavní obsah

Další waldorfské třídy příbramské mateřské školy nenabídnou

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Příbrami se již blíží ke konci vybudování celkem čtyř tříd mateřské školky v Žežické ulici, kde vznikne 112 míst. Proti původní myšlence nebude polovina těchto míst určena pro alternativní, waldorfský systém vzdělávání.

Foto: Ondřej Šlechtický

Ing. Juraj Molnár (vlevo) a Ing. Pavel Pikrt, starosta města Příbram (vpravo) při nedávné návštěvě nově budovaných školek v Žežické ulici.

Článek

Při březnových zápisech se o místo ve školkách ucházelo celkem 495 dětí, přičemž celková kapacita míst, včetně nových tříd v areálu bývalé 8. ZŠ bude 453. Poměr mezi nabídkou a poptávkou se tak výrazně vylepší oproti minulým letům.

"Ukázalo se, že současná nabídka alternativního systému vzdělání je dostatečná. Alternativní MŠ nabízí 40 míst a školka v Jungmannově ulici praktikuje waldorfskou pedagogiku ve třídě s 26 místy pro děti. Rodiče jasně upřednostňují klasický, tradiční systém a město jim svých krokem vychází vstříc, další navýšení waldorfských kapacit by nedávalo smysl," uvedl radní pro školství Ing. Juraj Molnár.

Na vybudování nové školky použilo město peníze z prodeje I. polikliniky, zároveň se plánuje také zateplení školek za přispění evropských peněz. Vedení města tedy investuje do mateřinek nemalé finanční prostředky.

"Děti jsou naše budoucnost a zejména sociální demokracie dlouhodobě podporuje rodiny s dětmi. Nové kapacity ve školkách jsou, vzhledem k demografickému vývoji, potřeba a investice na zateplení se projeví úsporami na vytápění. Takového hospodaření s finančními prostředky má určitě smysl a jsem rád, že se daří maminkám takto pomáhat," podotkl Molnár.

Zeptali jsme se, zda se do příbramských školek hlásí děti z okolních obcí či zda se rodiče snaží umístit i děti jeslového věku, tedy dvouleté. "Do příbramských mateřských škol se hlásí i děti z okolních obcí, a to i z takových, kde vlastní školku mají. Zároveň se potvrdil předpoklad o určité snaze rodičů umístit i děti narozené například v roce 2010. Maminky, které mají zájem se vrátit do práce, si tak zároveň zkouší "pojistit" umístnění svého dítěte napřesrok," dodal Ing. Juraj Molnár.

Reklama

Výběr článků

Načítám