Hlavní obsah

Další malí školáci zažili pasování na čtenáře

Novinky, Petr Schink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březen - měsíc knihy slaví nejen knihkupci a vydavatelé, také knihovny si chtějí přiložit své polínko a tak již řadu let pořádají akce, kterými se snaží přilákat nové čtenáře. A když říkám nové čtenáře, myslím tím opravdu čerstvou krev, která se v úžasném světě knih začíná teprve pokradmu rozhlížet.

Foto: Petr Schink

David Velčovský a jeho Zelená Karkulka

Článek

Knihovnice navlečená do čarodějného roucha i s patřičným špičatým kloboukem krouží mezi dětmi a pouští hrůzu. Oslí uši do knížek nepatří! A ne že nad nimi budete svačit, na to jsou bubáci v knihovně obzvláště hákliví! Pastelky? Na ty rovnou zapomeňte!

Jenže místo vyděšeného ticha se knihovnou rozléhá smích. To když se zadními dveřmi potajmu proplíží strašidlo s potrhlou korunou na hlavě. Vždyť i knihovnická lekce, při které se malí čtenáři naučí, jak správně zacházet s knížkami, se dá pojmout zábavně. Trochu strašidelně, ale hlavně s humorem. 

Týden prvňáčků, během kterého se ti nejmenší školáci mohou zapsat do knihovny na rok zdarma, se koná jen jednou v roce a ve vítkovické pobočce Knihovny města Ostravy je to více než rušných pět dnů. Prvňáčci okouzlení nově objevenou schopností skládat z písmenek slova a ze slov příběhy, se lačně vrhají na barevné knížky, ve kterých je zatím více obrázků, než textu.

Velmi oblíbené jsou disneyovky, mezi kluky pak letí superhrdinské komiksy nebo naučné knihy o dinosaurech. Čím má pravěký ještěr více zubů, tím lépe!

Před samotným slavnostním pasováním na malé čtenáře si děti zatancují na strašidelnou písničku. Minulý rok se pasování neslo pro změnu v pirátském duchu a malí námořníci prozkoumávali tajuplný ostrov s knižním pokladem. Ostatně i tentokrát jim nad hlavou sviští pirátská šavle, když je zástupce vítkovického úřadu pan Leoš Koláček plácá po rameni a z malých slabikovačů se tak rázem stávají kovaní čtenáři s vlastní knihovnickou průkazkou.

Jenže program ještě neskončil! Na řadu přichází loutkoherec David Velčovský a jeho popletené pohádky. Děti sice zprvu trochu tápou a pohádka o Zelené Karkulce, kterou sežrala místo vlka veleryba jim vůčihledně motá hlavičky, brzy se však smíchy kácejí ze židlí. Aktivně se účastní představení a tak tu máme Karkulku, maminku, místo myslivce rybáře i pokrokovou babičku v plavkách. Veleryby se chopí dokonce dva malí siláci a konzumaci babičky si jaksepatří užívají.

Další pohádku O princezně na fazolích, která díky jistým tělesným pochodům zvládala i let kolmo a střemhlav, neradno zmiňovat ve slušné společnosti, nicméně mezi dětmi sklidila nadšený ohlas. Až takový, že při loučení s knihovnou mnozí zapomněli své novotou vonící čtenářské diplomy na židličkách!

Nezbývá, než doufat, že se pro ně brzy vrátí a domů si odnesou pěknou knížku. Žádný strach, že by ji snad vrátili pozdě, nebo dokonce s ohnutýma oslíma ušima. O to už se postará knihovnické strašidlo. 

Reklama

Výběr článků

Načítám