Hlavní obsah

Cyklus Zlínské konfrontace v krajské galerii představí nově revitalizované veřejné prostory ve městě

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zahájí v úterý nový cyklus Zlínské konfrontace, který postupně představí nově upravené veřejné prostory ve městě. Všechny projekty spojuje vítězství ve veřejných architektonických soutěžích, které se uskutečnily v letech 2011-2014.

Foto: archív KGVU ve Zlíně

Zlínský Gahurův prospekt.

Článek

Jako první představí galeristé projekt Revitalizace Gahurova prospektu, který vytvořil ateliér ellement. Autoři Jitka Ressová, Hana Maršíková a Jan Pavézka svým návrhem navázali na koncept funkcionalistického architekta a urbanisty Františka Lydie Gahury. Zároveň reagovali na potřeby území, které vzniklo po výstavbě Univerzitní knihovny a Kongresového centra.

Minimalisticky řešený prostor tvoří zapuštěné sklocementové chodníky vsazené v uměle zvlněném terénu, které z vozovky tvoří zajímavý efekt - jsou neviditelné. Uvnitř prostoru naopak vznikla nová odpočinková zóna. Pro Gahurův prospekt vytvořil umělecké dílo Jiří Valoch.

„Na připravované výstavě se dozvíte více o procesu navrhování i o jednotlivých fázích příprav dnes už realizovaného projektu. Dohromady s časosběrnými videozáznamy se můžete podívat, zda se rekonstrukce vydařila a jak je nový prostor využíván studenty a ostatními lidmi,“ řekla kurátorka výstavy Lucie Šmardová.

Gahurův prospekt (GP) je součástí velkolepého urbanistického plánu F.  L. Gahury (1891–1958), který navrhl již ve 20. letech minulého století. Jeho hlavní snahou bylo vytvořit zahradní typ města, které by lidem žijícím v průmyslovém středisku poskytovalo podobné životní standardy, jako lázeňská města.

Právě proto byly na území města vyhrazeny velké plochy pro parky a odpočinkové zóny. Gahurův prospekt je jedním z těchto míst. Je to urbanisticky klíčové území města. Prospekt je vymezen dvěma řadami budov bývalých baťovských internátů a objekty bývalého Studijního ústavu.

Tomuto působivému urbanistickému celku na vrcholu dominuje Památník T. Bati (bývalý Dům umění). Nově revitalizovaný prostor se nachází ve spodní části GP a vytváří mezistupeň mezi městským parkem (Komenského sady) a velkorysými zelenými plochami ve svahu GP. Důraz kladený na „zelený ráz“ města, jenž F.  L. Gahura do svých plánů vepsal, se stal zásadním i v novém projektu kanceláře ellement.

Cyklus Zlínské konfrontace bude v 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU v příštím roce pokračovat dalšími výstavami. Galerie v něm představí rozsáhlou rekonstrukci budov 14 a 15 továrního areálu, revitalizaci prostoru parku Komenského a rekonstrukci podchodu na náměstí Práce. Ke každé výstavě bude připraven i doprovodný program – komentované prohlídky a diskuse s architekty.

Vernisáž výstavy Zlínské konfrontace – ellement se uskuteční v úterý v 18 hodin ve druhém podlaží budovy 14. Výstava bude otevřena denně, kromě pondělí, od 10.00 do 18.00 a potrvá do 18. února 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám